Brownie to tradycyjne ciasto przygotowywane z gorzkiej czekolady. To jego główny składnik. Poza czekoladą ciasto zawiera jajka, cukier, masło i mąkę. Nierzadko są do niego dodawane również kawałki orzechów lub większe kawałki czekolady. Do masy ciasta można dodać również inne składniki bardziej kojarzone z czekoladowymi wariacjami. Świetnie spisze się skórka pomarańczy, odrobina ostrego chili, rodzinki, przyprawy imbir lub kumin, czy owoce takie jak wiśnie albo kawałki śliwek. Swoją nazwę brownie zawdzięcza charakterystycznemu kolorowi - głębokiemu brązowi.
Jak podawać brownie? Najczęściej ciasto to podawane jest w kwadratowych lub prostokątnych blokach. Brownie może przyjąć również postać płaskich ciasteczek lub muffinków. Dobre brownie poznamy po jego strukturze. Dobrze wypieczone boki, nieco bardziej suche i wilgotny, lepki środek ciasta. Jako dekorację do brownie można wykorzystać biały lukier, gęstą polewę czekoladową lub karmel. Dodatkowo można jego wierzch obsypać wiórkami kokosowymi lub świeżym kakao. Ciasto świetnie nadaje się jako deser, np. z gałką śmietankowych lub waniliowych lodów lub jako słodycz do kawy.
Czas pieczenia zależy od rozmiaru blachy. Im większa blacha, tym nasze brownie upiecze się szybciej. Mniejsza blacha oznacza, że ciasto musi bardziej wyrosnąć, co zwiększy czas oczekiwania. W ten sposób możemy również określić kształt naszego ciasta. Czy chcemy je podawać w płaskich blokach, czy w większych kawałkach, które mogą lepiej się prezentować na talerzyku.
Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na brownie. Sprawdźcie go i serwujcie brownie swoim najbliższym. Powodzenia i smacznego!