Pieczony schab
Schab z piekarnika to danie nadające się na każdą okazję, w tym zarówno jako wędlina na przyjęcie, jak i mięso na codzienny obiad. Możemy go podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale spisuje się jako danie główne na ciepło, jak i również na zimno do kanapek lub sałatek.
Schab pieczony to danie bardzo uniwersalne, które możemy łączyć z wieloma składnikami. Do pieczonego schabu idealnie pasują m.in. owoce. Świetnie nadają się do tego np. śliwki, morele, żurawina czy maliny (zobacz przepis na schab ze śliwką). Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z takimi dodatkami, jak na przykład grzyby (mogą być zarówno grzyby leśne, w tym zwłaszcza kurki czy rydze, jak i popularne pieczarki). W połączeniu z gęstymi sosami na bazie grzybów utworzy wspaniałe danie obiadowe, które z powodzeniem będziecie mogli zaserwować na przykład podczas przyjęcia.
Jak marynować schab do pieczenia?
Marynowanie schabu to bardzo ważny punkt jego pieczenia. To właśnie od marynaty zależy w dużej mierze jego smak oraz aromat. Przygotowanie marynaty do schabu to nic prostszego.
Marynata do schabu:
- oliwa z oliwek ok. 150-200 ml na ok. 1 kg schabu
- sól, pieprz
- rozmaryn
- majeranek
- oregano
- liście laurowe
- bazylia
- czosnek ok. 2-4 ząbki
Jak przygotować marynatę do schabu?
- Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek.
- Solimy oraz pieprzymy zawartość miseczki.
- Następnie dodajemy do niej pozostałe przyprawy, majeranek, rozmaryn, oregano, bazylię. Możemy również dodać parę kropelek soku z cytryny lub limonki. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
- Schab oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek.
- Na całej jego długości, czubkiem noża lub patyczkiem/szpikulcem robimy niewielkie, ale głębokie dziurki. Dzięki temu smak przypraw wniknie głębiej wgłąb mięsa.
- Schab zanurzamy w miseczce z oliwą i przyprawami. Dokładnie nacierajmy go dłońmi, by mięso w całości pokryło się przyprawami.
- Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę.
- Wilgotny schab nacieramy dodatkowo czosnkiem. Robimy to tak, aby pokryć całą jego powierzchnię, zwłaszcza warto się skupić w okolicy otworów.
- Tak zamarynowany schab odstawiamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 godzin.
Jak upiec schab?
- Jak przygotować schab do pieczenia? Po oczyszczeniu, umyciu i zamarynowaniu schabu możemy przystąpić do jego pieczenia. Schab najlepiej upiec w rękawie do pieczenia, więc dobrze się w taki zaopatrzyć, zanim zaczniemy go przyrządzać.
- Po wyciągnięciu schabu z lodówki wkładamy go do rękawa do pieczenia. Pamiętajmy, aby do rękawa nie wkładać nic poza mięsem (owoce na przykład łatwo się w nim rozpadną) i żeby mięso miało dużo wolnego miejsca.
- Rękaw do pieczenia szczelnie zamykamy.
- Jak upiec schab? Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza, ustawiamy obydwie grzałki (góra - dół).
- Ile czasu piec schab? Schab o wadze około jednego kilograma pieczemy przez ok. 60 minut. Cały czas kontrolujmy proces pieczenia.
- Schab po wyciągnięciu z piekarnika jest gotowy do podania.
Przepis na schab z piekarnika
Pieczony schab to doskonałe danie na niedzielny lub świąteczny obiad. W łatwy sposób możecie przygotować wyśmienite mięso dla was i waszych bliskich. Zachęcamy was do stosowania tego przepisu na pieczony schab. Życzymy wam powodzenia oraz smacznego.