Ciasto, które chcemy wam zaproponować to popularny „murzynek”. To pyszne, delikatne ciasto o kakaowym smaku. Do tego, jest to bardzo uniwersalny wypiek, więc możemy dowolnie go modyfikować. Najpopularniejszą wersją ciasta czekoladowego jest ciasto z polewą. Każdy z nas zna je z domu rodzinnego i czasów dzieciństwa. Poza polewą czekoladową można takie ciasto oblać również karmelem. Świetnie i efektownie spisze się również polewa z białej czekolady. Poza polewą takie ciasto możemy udekorować różnymi dodatkami. Świetnie spiszą się różne odmiany orzechów. My polecamy orzechy laskowe lub migdały. Dla dekoracji mogą być również użyte np. wiórki koksowe. Poza orzechami możemy dodać suszone owoce np. bakalie lub rodzynki. Pysznie będą się prezentować na jego wierzchu lub jako nadzienie.
· Ok. 150 g masła
· 4 jajka
· 2 szklanki mąki
· 200 g gorzkiej czekolady 70%
· ½ szklanki mleka
· Ok. 100 g cukru
· 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
· 1 łyżka ekstraktu waniliowego
1. Przygotowujemy rondelek, który rozgrzewamy i wkładamy do niego masło. Roztapiamy je, ale nie palimy.
2. W międzyczasie dzielimy czekoladę na mniejsze kawałki. Kruszymy ją w kostki i dodajemy do masła. Całość mieszamy aż do roztopienia i utworzenia gęstej masy. Pamiętajmy, aby wszystko podgrzewać na małym płomieniu.
3. Do masy w rondelku dodajemy stopniowo mleko. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Dokładnie mieszamy aż do osiągniecia jednolitej masy.
4. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość ubijamy na masę.
5. Do kolejnego naczynia wsypujemy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
6. Masę czekoladową oraz ubite jajka dodajemy do mąki. Na samym końcu dodajemy ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Możemy zrobić to ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach.
7. Przygotowujemy formę, delikatnie ją natłuszczamy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia.
8. Gotową masę przekładamy formy i wygładzamy ją szpatułką, tak aby na całej powierzchni ciasto wyrosło proporcjonalnie. Formę wkładamy do piekarnika.
9. Ile piec ciasto czekoladowe? Ciasto czekoladowe pieczemy przez ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Cały czas kontrolujmy proces pieczenia.
10. Po wyciągnięciu z piekarnika, po przestudzeniu ciasto jest gotowe do podania.
Ciasto czekoladowe w tej formie można serwować również z polewą czekoladową. Jak zrobić polewę do ciasta czekoladowego? Możemy przygotować gotową polewę z torebki lub zrobić ponownie masę z masła i gorzkiej czekolady. Całość podgrzać w garnuszku i po utworzeniu masy oblać ciasto.
Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na ciasto czekoladowe. To prosty przepis, a przygotowanie ciasta zajmie wam przysłowiowe „5 minut”. Mamy nadzieje, że stworzycie swoje czekoladowe kompozycje i będziecie cieszyć się ciastem czekoladowym przy najbliższej okazji. Smacznego i powodzenia!