Jak ukisić ogórki? Podpowiadamy, jak zrobić ogórki kiszone

Ogórki kiszone to niewątpliwie jeden z najbardziej popularnych przysmaków i dodatków w naszej tradycyjnej kuchni. Kiszone ogórki możemy jeść przez cały rok i z łatwością znajdziemy je w każdym "warzywniaku". Ale dlaczego nie zrobić ich samemu? Poniżej prezentujemy wam sprawdzony przepis na kiszone ogórki.
Zobacz wideo

Jak zrobić ogórki kiszone?

Ogórki kiszone są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Jednak smak, jakość i trwałość tych ze sklepu mogą pozostawiać wiele do życzenia. Należy pamiętać o tym, że najlepszy okres na kiszenie ogórków, to przełom sierpnia i września, a to dlatego, że to doskonały czas na ogórki gruntowe.

Dlaczego warto samemu kisić ogórki? Możemy je w ten sposób przygotować wedle naszego uznania - tak jak lubimy najbardziej. Od samego początku kontrolujemy zawartość soli, odpowiednią ilość kopru czy czosnku. Dodatkowo kiszone ogórki możemy doprawić również innymi, ulubionymi przyprawami.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Odpowiedz jest tylko jedna: TAK, i to bardzo. Podczas fermentacji wytwarza się bowiem tzw. kwas mlekowy. Posiada on mnóstwo wartości zbawiennych dla naszego organizmu. Co daje nam kwas mlekowy? Przede wszystkim wzmacnia nasz układ odpornościowy, oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne i reguluje je. Poprzez spożywanie kwasu mlekowego dbamy o naszą florę bakteryjną. Ogórki kiszone zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi magnez, wapń, fosfor czy potas. Zwierają przy tym węglowodany oraz białko i witaminy z grup A, B, C, E, czy K. Poza ogórkami kiszonymi, doskonałymi właściwościami może się poszczycić również sok, czyli woda z kiszenia ogórków. Wiele składników mineralnych przenika bowiem do soku po ogórkach. Jego picie gwarantuje nam oczyszczenie organizmu, pobudzenie pracy jelit oraz metabolizmu. Uważa się również, że podobnie jak sok z kiszonej kapusty pomaga on pozbywać się pasożytów, które mogą zamieszkiwać w układzie pokarmowym.

Jak kisić ogórki? Składniki, których potrzebujesz:

  • ogórki gruntowe (małe)
  • parę gałązek kopru (po jednym koszyczku kwiatowym na słoik)
  • całe główki czosnku
  • świeży chrzan
  • sól
  • pieprz w ziarnach
  • czysta woda (ilość zależy od ilości ogórków)

Jak się kisi ogórki? Krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie duży, kamionkowy garnek lub słój. Jeśli nie dysponujemy takim naczyniem, musimy zaopatrzyć się w kilka pojemnych (najlepiej litrowych) słoików. Naczynia porządnie myjemy (najlepiej wyparzamy) i osuszamy.
  2. Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy.
  3. Do każdego słoika wkładamy ogórki (powinny stać w nim pionowo).
  4. Następnie do każdego słoika dodajemy po ok. 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu (ok. 2 cm długości i 1 cm grubości) i koszyczek kwiatowy kopru.
  5. Gotujemy wodę. Ilość wprost proporcjonalna do pojemności naszych naczyń.
  6. Do litrowych słoików z ogórkami dodajemy po jednej niepełnej łyżce soli i 1-2 ziarenka pieprzu. Ile soli do kiszonych ogórków? Jeśli gotujemy wodę z solą, należy dodać ok. 1 łyżkę na każdy 1 litr wody.
  7. Gorącą wodę wlewamy do słoików. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Po wlaniu wody czym prędzej zakręcamy słoiki. Róbmy to bardzo dokładnie, ponieważ podczas procesu kiszenia, wieczka mogą się rozszczelnić.
  8. Na pierwsze 24 godziny warto umieścić słoiki w ciepłym miejscu. Możemy je nakryć kocem lub umieścić w okolicy grzejnika. Następnie możemy je przełożyć do spiżarni lub piwnicy.

Kiedy uzyskamy ogórki kiszone, a kiedy małosolne?

Ogórki małosolne gotowe są już po kilku dniach od przyrządzenia (możecie spróbować ich po mniej więcej czterech dniach od zakręcenia słoików. Z kolei na ogórki kiszone trzeba poczekać nieco dłużej. Powinny być gotowe już po ok. 1,5 -2 tygodniach.

Ogórki kiszone to wspaniały przysmak. Kiedy opanujecie sztukę robienia dobrych ogórków kiszonych, na pewno będziecie z przyjemnością przyrządzać je co roku. Możecie się nimi cieszyć w dowolnym momencie i - jeśli macie ochotę - rozbudowywać ich recepturę. Mamy nadzieję, że udadzą się wasze przetwory. Życzymy powodzenia i smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA