Jak zrobić bigos? Prezentujemy wam prosty przepis na jedno z najpopularniejszych dań naszej kuchni
Bigos domowy
Bigos to potrawa znana nie tylko w naszym regionie. Funkcjonuje również jako tradycyjne danie kuchni litewskiej i białoruskiej. Uznaje się, że nazwa bigos pochodzi z ok. XVI w., a pierwotnie oznaczała "siekanie". Stosowano je przy określaniu sposobu przygotowania mięsa (siekane mięso) lub przy okazji zwady (bigosować na drobne kawałki, np. szablą). Kolejna hipoteza na temat nazwy bigosu pochodzi z języka łacińskiego, gdzie słowo "bi" oznacza "dwa", a "gustum" oznacza "smak". Tym sposobem powstaje "bigustum", albo bigos, czyli "dwa smaki".
Bigos to tradycyjna potrawa przygotowywana z kilku prostych składników. W jego skład wchodzą siekana kapusta kiszona, mięso i wędliny, cebula oraz przyprawy. Rodzaje mięs dodawanych do bigosu są dowolne i możemy je wybrać wedle naszego uznania. Najczęściej stosowane są boczek, wiejska kiełbasa, szynka wędzona lub grubo siekana wołowina albo dziczyzna.
Do bigosu możemy również dodać dwa rodzaje kapusty. Oprócz kiszonej, do dania jest niekiedy dodawana również jej kapusta świeża. Fani bigosu modyfikują jednak ten przepis. Dla poprawy aromatu i walorów smakowych możemy do bigosu dodać m.in. śliwki (suszone lub wędzone) oraz inne owoce - takie jak morele czy żurawina. Nierzadko w bigosie możemy znaleźć również grzyby. Tutaj też możemy je dodać według własnych preferencji. Najlepiej do tego celu nadają się jednak borowiki, rydze, smardze lub kanie. Ze względu na swoje rozmiary świetne też będą kurki.
Jak zrobić bigos? Składniki:
- ok. 400 g mięsa (dowolny rodzaj)
- 2 cebule
- 1 kg kiszonej kapusty
- ok. 30-40 g masła
- 0,5 l wody
- ok. 50 ml koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki
- sól, pieprz (granulowany)
- liść laurowy
- majeranek, rozmaryn, ziele angielskie
Przepis na bigos - krok po kroku
- Przygotowujemy sobie głęboki garnek, do którego wlewamy nieco oleju do smażenia. Ustawiamy garnek na średnim ogniu.
- Kroimy cebule w drobną kostkę. Dodajemy je do garnka i podsmażamy do zeszklenia.
- Mięso kroimy w kostkę. Rozmiary kawałków najlepiej dobrać wedle uznania, jednak pamiętajmy, że im większe jego cząstki, tym trudniej będzie się jadło nasz bigos. Po pokrojeniu dodajemy mięso do cebuli. Całość obsmażamy przez kilka minut z każdej strony.
- Do całości wlewamy następnie ok. 200-300 ml wody. Wszystko dokładnie solimy i dodajemy pieprz. Od momentu zagotowania, bigos gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- W międzyczasie dodajemy pozostałe przyprawy. Liść laurowy, majeranek, ziele angielski, rozmaryn. Następnie dokładnie mieszamy.
- Po upływie 30 minut dodajemy kapustę kiszoną. Jeśli jest bardzo kwaśna i wilgotna, to należy ją odcedzić przed włożeniem do garnka (możecie ją również nieco przepłukać na sicie, a następnie odcedzić. Po dodaniu jej do pozostałych składników, gotujemy danie przez ok. 45 minut co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przypalenia od dna garnka.
- Ok. 10-15 minut przed końcem gotowania dodajemy pomidory.
- Bigos po ugotowaniu należy dobrze przemieszać. Jest gotowy do spożycia, lecz najlepiej będzie smakować dopiero na następny dzień, po przegryzieniu.
Prosty przepis na bigos
Pamiętajcie, aby bigos podawać na ciepło w miseczce. Świetnie sprawdzi się z waszym ulubionym rodzajem pieczywa lub np. obok tłuczonych ziemniaków. Podawać go możecie solo lub jako dodatek do dań główny, np. do kotleta schabowego.
Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na domowy bigos. Mamy nadzieje, że wszystkie informacje zawarte w tym artykule okażą się dla was przydatne. Życzymy powodzenia oraz smacznego.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie