Bigos domowy
Bigos to potrawa znana nie tylko w naszym regionie. Funkcjonuje również jako tradycyjne danie kuchni litewskiej i białoruskiej. Uznaje się, że nazwa bigos pochodzi z ok. XVI w., a pierwotnie oznaczała "siekanie". Stosowano je przy określaniu sposobu przygotowania mięsa (siekane mięso) lub przy okazji zwady (bigosować na drobne kawałki, np. szablą). Kolejna hipoteza na temat nazwy bigosu pochodzi z języka łacińskiego, gdzie słowo "bi" oznacza "dwa", a "gustum" oznacza "smak". Tym sposobem powstaje "bigustum", albo bigos, czyli "dwa smaki".
Bigos to tradycyjna potrawa przygotowywana z kilku prostych składników. W jego skład wchodzą siekana kapusta kiszona, mięso i wędliny, cebula oraz przyprawy. Rodzaje mięs dodawanych do bigosu są dowolne i możemy je wybrać wedle naszego uznania. Najczęściej stosowane są boczek, wiejska kiełbasa, szynka wędzona lub grubo siekana wołowina albo dziczyzna.
Do bigosu możemy również dodać dwa rodzaje kapusty. Oprócz kiszonej, do dania jest niekiedy dodawana również jej kapusta świeża. Fani bigosu modyfikują jednak ten przepis. Dla poprawy aromatu i walorów smakowych możemy do bigosu dodać m.in. śliwki (suszone lub wędzone) oraz inne owoce - takie jak morele czy żurawina. Nierzadko w bigosie możemy znaleźć również grzyby. Tutaj też możemy je dodać według własnych preferencji. Najlepiej do tego celu nadają się jednak borowiki, rydze, smardze lub kanie. Ze względu na swoje rozmiary świetne też będą kurki.
Jak zrobić bigos? Składniki:
Przepis na bigos - krok po kroku
Prosty przepis na bigos
Pamiętajcie, aby bigos podawać na ciepło w miseczce. Świetnie sprawdzi się z waszym ulubionym rodzajem pieczywa lub np. obok tłuczonych ziemniaków. Podawać go możecie solo lub jako dodatek do dań główny, np. do kotleta schabowego.
Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na domowy bigos. Mamy nadzieje, że wszystkie informacje zawarte w tym artykule okażą się dla was przydatne. Życzymy powodzenia oraz smacznego.