W czasach PRL-u popularne i dobrze znane teraz słodycze nie były powszechnie dostępne. Rolę ich zamiennika pełnił właśnie blok czekoladowy. Ciasto bardzo słodkie o ciekawej strukturze i wyśmienitym smaku. Do tego bardzo uniwersalne, pozwalało na dowolne modyfikowanie przepisu. Obecnie blok czekoladowy z pewnością przeżywa drugą młodość i znów staje się ciastem popularnym. Jego skład to przede wszystkim kakao, mleko w proszku i herbatniki. To prosty deser, który możecie przygotować samodzielnie w waszych kuchniach.
Rada: Blok czekoladowy można również uformować w gruby wałek i obtoczyć w kakao. W ten sposób uzyskamy tzw. "czekoladowe salami".
Blok czekoladowy możemy przygotować z innymi składnikami niż herbatniki. Dodatkowo możemy do niego dodać różne rodzaje orzechów: migdały, orzechy włoskie lub laskowe. Możemy je zatopić w masie, jak i ułożyć na wierzchu ciasta. Ponadto możemy udekorować nasz blok czekoladowy wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Świetnie spiszą się również owoce. Do bloku czekoladowego możemy dostać również rodzynki, śliwki, maliny, żurawinę czy np. skórkę z pomarańczy.
Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na blok czekoladowy. Gwarantujemy wam, że jest to ciasto, które przygotujecie w łatwy sposób i z przyjemnością. To doskonały deser dla całej rodziny lub smakołyk na domowe przyjęcie. Mamy nadzieje, że nasz przepis będzie dla was pomocny. Życzymy wam smacznego!