Wielkanocna babka drożdżowa puszysta, sprężysta i idealnie wypieczona. Jej sekretem jest dodatek jogurtu

Babka drożdżowa to w większości domów jedno z klasycznych ciast na Wielkanoc. By była idealna, potrzeba jednak cierpliwości i znajomości kilku ważnych zasad, dotyczących obchodzenia się z ciastem drożdżowym. Jak zrobić babkę drożdżową na Wielkanoc? Mamy przepis krok po kroku na puszystą i wilgotną babkę drożdżową na świąteczny stół.

Babka wielkanocna - skąd wziął się ten zwyczaj?

Wielkanocna babka drożdżowa z godnością góruje ponad świątecznym stołem pełnym świątecznych mięs (schabu, szynki czy pasztetu), faszerowanych jajek, sałatek, a także pysznych ciast i deserów, takich jak pascha czy mazurki. Baba drożdżowa to - obok babki marmurkowej, babki piaskowej i babki cytrynowej - jedna z najpopularniejszych świątecznych babek.

Drożdżowa babka wielkanocna jest tradycyjnym polskim wypiekiem mniej więcej od XVII wieku. Ponoć jej nazwa odnosi się do określenia, jakim nazywa się starsze kobiety i wzięła się od kształtu babki, który przypomina rozkloszowaną spódnicę. Czy wiecie, że to jedno z nielicznych polskich słów, które przyjęło się na zachodzie i jest używane m.in. w języku angielskim w takim samym znaczeniu, jak u nas?

Jak zrobić babkę drożdżową na Wielkanoc i nie tylko?

Babka drożdżowa, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywana jest na bazie drożdży (świeżych lub suszonych). Oprócz nich do ciasta dodaje się również mąkę pszenną, jajka, mleko, nieco cukru i masło, które nadaje ciastu aromatu, ale też sprawia, że staje się ono nieco cięższe. Niektórzy zamiast masła stosują olej rzepakowy, który sprawia, że ciasto jest nieco mniej zwarte, a za to bardziej puszyste i sypkie.

Co zrobić, żeby babka drożdżowa była wilgotna? Według nas najlepszym sposobem jest po pierwsze użycie masła, a po drugie zastąpienie mleka jogurtem naturalnym lub śmietaną. Babka drożdżowa z ich dodatkiem jest o wiele wilgotniejsza (i to przed dłuższy czas) niż babka przyrządzona na bazie mleka.

Zobacz wideo Zobacz także, jak zrobić drożdżowego baranka. To idealna przekąska i piękna ozdoba.

Jak zrobić babkę drożdżową na Wielkanoc? Wystarczy w zasadzie porządnie zagnieść ze sobą wszystkie składniki (pamiętajcie, że ze świeżych trzeba najpierw przygotować rozczyn), odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec ciasto. Jeśli chcemy, by babka wielkanocna była równa, po pierwszym wyrośnięciu, warto ciasto zagnieść jeszcze raz i ponownie odstawić do wyrośnięcia (tym razem w formie). Dzięki temu pozbędziemy się z masy dużych bąbli powietrza, które mogłyby sprawić, że ciasto wyrosłoby mniej równe.

Babka drożdżowa wielkanocna - przepis na dużą formę z kominem:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (dowolny - może być grecki lub zwykły)
  • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: nasionka z jednej laski wanilii, skórka starta z jednej cytryny lub pomarańczy albo ulubiony aromat

Babka drożdżowa wielkanocna - krok po kroku:

  1. Jeśli mamy suche drożdże, po prostu mieszamy je z pozostałymi składnikami i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli jednak mamy drożdże świeże, musimy przygotować rozczyn. Możemy to zrobić przy użyciu masła, jajek i jogurtu.
  2. Do letniego masła dodajemy odrobinę cukru, jogurt oraz jajka i roztrzepujemy wszystko. Następnie do mieszaniny kruszymy świeże drożdże, dosypujemy około dwóch-trzech łyżek mąki i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy na około 15 minut lub do czasu podwojenia objętości przez zaczyn.
  3. Po tym czasie zaczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy elastyczne ciasto. Uwaga, na początku zagniatania ciasto drożdżowe przywiera do ręki. To całkowicie normalny proces i nie należy dodawać wtedy mąki, tylko cierpliwie zagniatać dalej. Po jakimś czasie gluten z mąki zacznie działać, a ciasto nabierze elastyczności i zacznie odchodzić od dłoni. Oczywiście można sobie pomóc i zamiast zagniatać ciasto drożdżowe ręcznie, "zatrudnić" do tej czynności robota końcówką w kształcie haka.
  4. Zagniecione ciasto drożdżowe na bakę przekładamy do wysokiej miski, a następnie nakrywamy ją czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny lub do czasu podwojenia objętości.
  5. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy. Pozwoli to na uwolnienie dużych bąbli powietrza, dzięki czemu nasza wielkanocna babka drożdżowa powinna być po upieczeniu równa.
  6. Przygotowujemy dużą formę na babkę drożdżową z kominem pośrodku. Smarujemy ją masłem, a następnie delikatnie oprószamy mąką.
  7. W formie równomiernie rozkładamy ciasto drożdżowe (nadmiar możemy wykorzystać do ulepienia mniejszych babeczek, które następnie włożymy np. do koszyka ze święconką). Ponownie przykrywamy formę czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.
  8. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza (grzałki górna i dolna).
  9. Do gorącego piekarnika wstawiamy formę z ciastem. Pieczemy przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Uwaga, jeśli ciasto za bardzo przypieka się z wierzchu, trzeba będzie je przykryć papierem do pieczenia.
  10. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  11. Ostudzoną babę drożdżową ustawiamy na półmisku, a następnie dowolnie dekorujemy (np. cukrem pudrem, lukrem albo polewą czekoladową.

Dlaczego babka drożdżowa opada?

Najczęstszym problemem, jaki pojawia się podczas pieczenia ciasta drożdżowego, jest to, że puszysty początkowo wypiek, tuż po wyjęciu z piekarnika mocno opada. Gdy babka drożdżowa opada, to najpewniej znak, że pozwoliliśmy ciastu wyrastać zbyt długo. W efekcie stało się ono zbyt mocno napowietrzone, ale delikatna struktura nie była się w stanie utrzymać i po jakimś czasie się zapadła. Z tego powodu należy się dokładnie trzymać przepisu na ciasto drożdżowe.

Dlaczego babka drożdżowa nie wyrasta?

Inny częsty problem, jaki pojawia się przy ciastach drożdżowych to ten, że w ogóle nie chcą nam one wyrastać. Tu przyczyn może być kilka. Po pierwsze wasze drożdże mogły być nieświeże i w efekcie nie zaczęły pracować, więc nie spulchniły ciasta. Po drugie mogliście zalać drożdże zbyt gorącym płynem w trakcie przyrządzania rozczynu i w rezultacie większość z nich zginęła. Przyczyną tego, że ciasto na babkę nie chce wyrosnąć, może być również zbyt niska temperatura - zarówno użytych do ciasta składników, jak i otoczenia.

Więcej o: