Jak zrobić sos aioli idealny do burgerów, szparagów i na grilla? Wcale nie potrzebujesz wielu składników

Aioli to sos zyskujący coraz większą popularność. Składa się z minimum składników, a do tego smakuje wyśmienicie zarówno z daniami grillowymi, jak i surowymi warzywami. Jest świetną alternatywą dla sosów tysiąca wysp czy barbecue. Jak przyrządzić aioli własnoręcznie? Oto kilka wskazówek.
Zobacz wideo

Aioli, allioli czy aillade?

Popularny sos aioli ma wiele nazw w zależności od kraju i regionu. Mówi się, że powstał we francuskiej Prowansji, choć inne regiony śródziemnomorskie również słyną z jego produkcji. Nazwa sosu zdradza podstawowe jego składniki. Są to ail, czyli czosnek, i oli - oliwa. Klasyczna wersja zakłada łączenie obu tych składników z dodatkiem soli za pomocą moździerza aż do powstania gładkiej emulsji.

Ta najpopularniejsza dopuszcza jednak dodanie żółtka, które sprawia, że sos przypomina czosnkowy majonez. Najszybszym sposobem na przyrządzenie aioli jest więc kupienie gotowego majonezu i połączenie go z roztartym czosnkiem, choć z pewnością znajdą się osoby, które taką wersję uznają za świętokradztwo. My zachęcamy was do przygotowania bardziej ambitnej odsłony pysznego sosu aioli, bo od podstaw i przy użyciu rózgi.

Domowy sos aioli - składniki:

  • 2 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli wolicie bardziej intensywny smak)
  • 200 ml delikatnej oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy dijon

Domowy sos aioli - krok po kroku:

  1. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Posypujemy go solą i rozcieramy na gładką pastę przy pomocy płaskiej części noża. Sól sprawi, że czosnek szybciej puści soki.
  2. Roztarte ząbki przekładamy do większej miski. Warto użyć takiej z silikonowym spodem, aby nie przesuwała się, gdy będziemy łączyć składniki. Do czosnku dodajemy żółtko i ucieramy przez chwilę przy pomocy rózgi. Na tym etapie możemy dołożyć musztardę.
  3. Następnie stopniowo cienką strużką dolewamy oliwę. Cały czas mieszamy sos. To proces dosyć długotrwały, więc należy uzbroić się w cierpliwość.
  4. Jeszcze bardziej ambitną metodą jest użycie moździerza. Wymaga ona jednak nieco wprawy i wytrwałości. Taki sos można również przyrządzić za pomocą blendera. Niezależnie od sposobu należy pamiętać, by oliwę dolewać bardzo wolno tak, aby sos zdołał ją wchłonąć
  5. Gdy sos uzyska gęstą, kremową konsystencję, dodajemy sok z cytryny i sól, jeżeli jest taka potrzeba. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Gotowe!

Aioli - jak podawać?

Aioli, tak jak większość domowych sosów, najlepiej podawać od razu. Jeśli zostanie wam nadmiar, przechowujcie go w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku lub słoiczku, przez maksymalnie kilka dni. Do wersji, którą zaproponowaliśmy, można dodać też rozmaite zioła, na przykład pietruszkę, bazylię lub tymianek. Świetnie sprawdzą się przyprawy takie jak słodka czy ostra papryka. Każda wersja sosu aioli pasuje do burgerów, grillowanej karkówki i blanszowanych szparagów. Doskonale sprawdzi się też jako dip do frytek i warzyw. Bedzie znakomitą alternatywą dla znanego już połączenia majonezu z keczupem albo dressingów na bazie jogurtu.

Zobacz również:

Ciekawe i proste sałatki na grilla. Oprócz czerstwego chleba przyda się też mięta

Frytki - jak je przyrządzić, by były idealnie chrupiące? Sekret tkwi w cukrze

Siekać, kroić czy wyciskać? Podpowiadamy, jak i czym rozdrabniać czosnek, by zachował właściwości

Więcej o:
Copyright © Agora SA