Bulion to nic innego, jak rosół pozbawiony wszelkich dodatków. Najczęściej przyrządza się go na bazie mięsa drobiowego, wołowego lub połączenia ich obu. Często spotyka się też bulion warzywny. Niezależnie od tego, jaki rodzaj wybierzecie, ważny jest czas, bowiem wywar powinien gotować się przez kilka godzin, aby był intensywny i wchłonął cały smak z dodatków. Plusem jest to, że nie jest zbyt pracochłonny. Przedstawiamy prosty przepis na znakomity bulion mięsny lub warzywny.
Bulion można przechowywać w lodówce przez około dwa-trzy dni. Jeśli jednak chcecie cieszyć się nim nieco dłużej, świetnym sposobem jest wekowanie. W tym celu należy zagotować wywar, przelać go do wyparzonych wcześniej słoików, dobrze zakręcić i ustawić na ściereczce do góry dnem. Gdy będą całkowicie ostudzone, można odwrócić słoiki. Nakrętki powinny być zassane do środka. Takie weki można przechowywać przez kilka tygodni.
Bulion można też zamrozić. Najlepiej sprawdzą się do tego celu woreczki strunowe, do których należy nalać całkowicie wystudzony wywar. Dobrą metodą jest mrożenie na płasko, pozwoli to na zaoszczędzenie miejsca w zamrażarce. Innym sposobem jest mrożenie w woreczkach lub tackach do lodu. Zanim to zrobicie, warto bulion skoncentrować. W tym celu należy odparować go tak, by w garnku pozostała ok. 1/5 jego pierwotnej ilości. Po przestudzeniu bulion może zostać przelany do woreczka lub tacki i ułożony w zamrażarce.
Zobacz również:
Jak zawekować mięso w słoiku? To bardzo proste! I przyda się na wyjazdach
Jak ugotować rosół? Porady i triki nie tylko dla początkujących
Jak zrobić krupnik? Tradycyjna polska zupa z jarzynami i kaszą w sam raz na sycący obiad