Szparagi w boczku lub szynce parmeńskiej to jedna z bardziej lubianych przekąsek, które przyrządzamy z tych warzyw. Wystarczy jedynie umyć szparagi, odłamać twarde kocówki (jeśli mamy szparagi zielone) i obrać (jeśli mamy szparagi białe), a następnie owinąć wędliną i piec, aż mięso się zrumieni. W podobny sposób możecie również przygotować szaszłyki z boczku i szparagów.
Jeśli przygotowujecie szaszłyki na grilla, przydadzą się wam długie patyczki. Zanim zaczniecie na nie nabijać wybrane produkty, najlepiej namoczcie je w wodzie (niech poleżą w niej przez około 10 minut). Dzięki takiemu działaniu patyczki nie palą się i nie łamią.
(na 6 dużych szaszłyków)
Dodatkowo na glazurę:
Rady:
* Szparagi możecie również najpierw owinąć boczkiem (po jeden lub dwa), a następnie pokroić każdy z nich na trzy kawałki i nabijać na patyczki (prostopadle).
** Do glazury można dodać również nieco musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy).
Tak przygotowane szaszłyki możecie serwować z dodatkiem sosu. Sprawdzi się tu zarówno sos na bazie jogurtu (np. sos czosnkowy lub ziołowy), a także sos aioli lub sos holenderski. Szaszłyki z boczkiem i szparagami możecie również serwować z dodatkiem ulubionej sałatki - w tej roli świetnie sprawdzi się na przykład sałatka ziemniaczana.