Szaszłyki z boczkiem i szparagami - prosta i pyszna przekąska z grilla [PRZEPIS]
Szparagi w boczku lub szynce parmeńskiej to jedna z bardziej lubianych przekąsek, które przyrządzamy z tych warzyw. Wystarczy jedynie umyć szparagi, odłamać twarde kocówki (jeśli mamy szparagi zielone) i obrać (jeśli mamy szparagi białe), a następnie owinąć wędliną i piec, aż mięso się zrumieni. W podobny sposób możecie również przygotować szaszłyki z boczku i szparagów.
Szaszłyki z grilla - jak przygotować patyczki
Jeśli przygotowujecie szaszłyki na grilla, przydadzą się wam długie patyczki. Zanim zaczniecie na nie nabijać wybrane produkty, najlepiej namoczcie je w wodzie (niech poleżą w niej przez około 10 minut). Dzięki takiemu działaniu patyczki nie palą się i nie łamią.
Szaszłyki z boczkiem i szparagami - przepis:
(na 6 dużych szaszłyków)
- 14 zielonych szparagów
- 24 plastry boczku (surowego lub wędzonego; może też być szynka dojrzewająca)
Dodatkowo na glazurę:
- 3-4 łyżki oliwy dobrej jakości
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Szaszłyki z boczkiem i szparagami - krok po kroku:
- Na początku przygotowujemy szparagi. Myjemy je i odrywamy lub odcinamy zdrewniałą końcówkę z każdego szparaga. Następnie szparagi gotujemy na parze przez około 8-10 minut.
- W czasie, kiedy szparagi się gotują, przygotowujemy sobie wodę z lodem. Szparagi wkładamy do niej od razu po ugotowaniu na parze i trzymamy tak przez około 1-2 minuty. Dzięki temu powinny zachować swój kolor.
- Następnie szparagi wyciągamy z wody i osuszamy na sitku. Gdy będą suche, kroimy każdy z nich na trzy kawałki.
- Gdy będą gotowe, rozpalamy grill. Jak rozpalić grilla? Sprawdźcie w naszym materiale. Na wierzchu kładziemy tackę.
- Patyczki do szaszłyków wkładamy na około 10 minut do wody.
- Następnie nabijamy na nie naprzemiennie kawałki szparagów i plastry boczku.*
- Przygotowujemy glazurę, dokładnie mieszając ze sobą jej składniki.
- Szaszłyki z boczkiem i szparagami układamy na tacce. Grillujemy, aż boczek zrobi się rumiany, smarując z każdej strony glazurą z oliwy i miodu.**
Rady:
* Szparagi możecie również najpierw owinąć boczkiem (po jeden lub dwa), a następnie pokroić każdy z nich na trzy kawałki i nabijać na patyczki (prostopadle).
** Do glazury można dodać również nieco musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy).
Tak przygotowane szaszłyki możecie serwować z dodatkiem sosu. Sprawdzi się tu zarówno sos na bazie jogurtu (np. sos czosnkowy lub ziołowy), a także sos aioli lub sos holenderski. Szaszłyki z boczkiem i szparagami możecie również serwować z dodatkiem ulubionej sałatki - w tej roli świetnie sprawdzi się na przykład sałatka ziemniaczana.
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić