Wraz z zakończeniem sezonu grille znikają w czeluściach schowków i altan. Często jednak zapomina się o tym, by najpierw porządnie je wyczyścić. Przez to, gdy po kilku miesiącach zdecydujemy się na ich wyciągnięcie, czeka nas skrobanie zaschniętego, przypalonego tłuszczu. Jak najlepiej dbać o grill i co robić, gdy lenistwo znów wygrało ze zdrowym rozsądkiem? Oto kilka porad.
Najważniejszym argumentem za czyszczeniem grilla są kwestie zdrowotne. Grillowanie samo w sobie nie jest najzdrowszą formą obróbki termicznej, o czym pisaliśmy w osobnym artykule. Dodatkowo resztki przypalonego jedzenia przyklejone do rusztu są nie tylko rakotwórcze, lecz także stanowią doskonałe warunki do rozwoju bakterii. Z tego powodu bardzo łatwo o zatrucie.
Ważną kwestią jest też smak potraw. Grillowanie na brudnych kratkach sprawia, że stare resztki jedzenia przyklejają się do świeżych kawałków karkówki czy skrzydełek i nadają im gorzkawy smak, a dodatkowo także nieapetyczny wygląd. Grill należy czyścić również po to, by służył nam jak najdłużej. Generalne porządki niekiedy wymagają użycia agresywnych środków, które wpływają na to, że urządzenie niszczy się szybciej.
Do pozbycia się zaschniętych resztek jedzenia z kratki warto użyć specjalnej szczotki lub mocnego strumienia z węża ogrodowego albo myjki ciśnieniowej. Następnie należy dokładnie oczyścić ruszt z pozostałego tłuszczu. Do tego celu przydadzą się środki do czyszczenia, takie jak płyn do naczyń czy dostępne w sklepach produkty przeznaczone do mycia piekarników i rusztów. Przed ich użyciem należy zapoznać się z zaleceniami producenta, ponieważ niektóre z nich mogą trwale poplamić przedmioty, które znajdują się w pobliżu.
Jest też kilka domowych sposobów, dzięki którym będziemy mogli pominąć użycie chemicznych płynów. Jednym z nich jest pasta z sody oczyszczonej i odrobiny wody. Taką mieszanką należy pokryć ruszt, pozostawić na kilkanaście minut, po czym zmyć za pomocą ścierki, twardej gąbki lub ręcznika papierowego. Inną metodą jest spryskanie kratki octem i postępowanie tak samo, jak w poprzednim przypadku. Następnie dobrze jest wypalić ruszt, by pozbyć się drażniącego zapachu. Innym dobrym sposobem jest ułożenie rusztu na folii aluminiowej, obfite pokrycie go solą i wypieczenie w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu, aż sól zbrązowieje. Wtedy przecieramy kratę ścierką lub gąbką. Brud powinien łatwo ustąpić.
Do umycia ścianek i misy grilla wystarczy użyć gąbki i wody. Jeżeli na ich powierzchni pojawiły się zacieki z tłuszczu, dobrze sprawdzi się woda z mydłem. W przypadku trudniejszych zabrudzeń można też wykorzystać drucianą szczotkę.
Aby ograniczyć potrzebę szorowania grilla, należy przede wszystkim regularnie go czyścić. Warto też rozważyć grillowanie na specjalnych tackach, przeznaczonych do tego celu. Dzięki temu urządzenie zabrudzi się w zdecydowanie mniejszym stopniu, a dodatkowo unikniemy kapania tłuszczu na rozgrzany węgiel - olej, który się spala, zaczyna wytwarzać szkodliwe substancje, które wraz z dymem wsiąkają w jedzenie ułożone na ruszcie.
Zobacz również:
Jak łatwo rozpalić grilla? Jeśli zapomnisz podpałki, użyj... szyszek [TRIKI]
Przepisy na grilla dla opornych. Proponujemy takie, z którymi poradzi sobie każdy