Działanie wyciskarki do soków opiera się na miażdżeniu owoców lub warzyw. Wewnątrz znajduje się jeden lub dwa solidne ślimaki, które kręcą się powoli i rozgniatają umieszczone wewnątrz składniki. Dzięki temu dokładnie rozdrabniają włókna roślinne. Sok pozyskany w tego urządzenia jest zatem nieklarowny, z wyczuwalnymi cząsteczkami miąższu i całą masą wartości odżywczych, które nie giną wraz z oddzieloną pulpą.
Soki z wyciskarki umożliwiają szerokie pole do popisu, bowiem do ich przyrządzenia można wykorzystać nieskończenie wiele kombinacji smaków, od owocowych, przez warzywne, po słodko wytrawne mieszanki. Nic też nie stoi na drodze, by przygotować napój z jednego warzywa czy owocu. Wszystko zależy od waszych upodobań i zawartości lodówki. Prezentujemy kilka propozycji, ale jednocześnie zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów.
Burak, marchew, jabłko:
Buraka i marchewki obieramy, a następnie przekrawamy na mniejsze kawałki, aby zmieściły się w otworze wyciskarki. Jabłka myjemy, przekrawamy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieszczamy pojedynczo w wyciskarce. Dobrze jest pozostawić kilka kawałków marchewki na koniec, gdyż dobrze przepycha ona ewentualne pozostałości poprzednich składników. Wyciśnięte soki dokładnie mieszamy.
Marchew, pomarańcza, imbir:
Wszystkie składniki obieramy i dzielimy na kawałki, które zmieszczą się w otworze wyciskarki. Uruchamiamy maszynę i umieszczamy w niej składniki. Podobnie, jak w poprzednim przepisie, marchewkę dobrze jest pozostawić na koniec. Gotowy sok mieszamy.
Szpinak, jabłko, ogórek:
Jabłko przekrawamy na kawałki i wycinamy gniazdo nasienne. Ogórek obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Przez wyciskarkę przepuszczamy liście szpinaku, ogórek i jabłko. Gotowy sok dokładnie mieszamy.
Aby przygotować pyszny sok z owoców lub warzyw, można zakupić również sokowirówkę. Będzie ona lepszym wyborem od wyciskarki, jeśli planujecie przyrządzać duże ilości napojów, a także jeżeli zależy wam na czasie. Przez to, że wyciskarka działa wolniej, ale dokładniej, potrzebuje więcej czasu na wydobycie soku. Wymaga ona użycia solidnych elementów oraz silnika o dużej mocy, przez co jej cena jest z reguły wyższa. Jej plusem jednak jest łatwość utrzymania w czystości. Sokowirówka składa się z wielu elementów, których wyczyszczenie wymaga więcej czasu i wysiłku.
Sokowirówka pozwala na uzyskanie napoju o dużej klarowności i z charakterystyczną pianką, podczas gdy sok z wyciskarki jest gęstszy i bardziej esencjonalny. Jest ona też przeznaczona jest do twardych składników, zatem nie sprawdzi się przy koktajlach ze szpinakiem czy jarmużem. Z kolei wyciskarka da sobie radę zarówno z twardą marchewką, miękką pomarańczą, jak i świeżymi ziołami.
Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na zakup sokowirówki czy wyciskarki, warto jest zainwestować w takie urządzenie. Pozwoli wam ono zaoszczędzić na napojach, które są dostępne w sklepach, a których składniki nie zawsze są zadowalające. Dzięki samodzielnie pozyskiwanym sokom, możecie codziennie przyrządzać ulubione mikstury bez obawy o wątpliwy skład.
Zobacz również:
Jak zrobić sok z jabłek? Podajemy wam przepis jak przygotować pyszny i zdrowy sok jabłkowy
Koktajl z awokado, czyli pomysł na szybkie, smaczne i sycące drugie śniadanie
Antyoksydacyjny koktajl na płaski brzuch i młody wygląd [HAPS FIT]