• Link został skopiowany

Czarne spody patelni to zmora. A często zapominamy o ich umyciu. Podpowiadamy, jak je doczyścić

Czyste garnki i patelnie to podstawa przygotowywania zdrowych posiłków. Często jednak myje się tylko część użytkową, a zapomina o spodach. A te straszą czarną, przypaloną powierzchnią. Jak ją doczyścić? Oto kilka sposobów.
Przypalone spody patelni bynajmniej nie prezentują się atrakcyjnie.
Fot. Shutterstock
Zobacz wideo

Przypalone spody patelni bynajmniej nie prezentują się atrakcyjnie. Brzydkie odbarwienia pojawiają się głównie w skutek zabrudzeń, które są "zapiekane" pod wpływem gotowania czy smażenia w wysokiej temperaturze. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście regularnie mycie naczyń z obu stron, a nie tylko wewnątrz. Jednak rzadko o tym pamiętamy. Oto kilka porad, jak doczyścić te zapomniane miejsca.

Domowe sposoby na spalone spody

Głównymi domowymi produktami, które pomogą w walce ze spalonymi plamami, są ocet, soda oczyszczona, sól, kwasek cytrynowy oraz woda utleniona. Dodatkowo przyda się niezbyt twarda druciana gąbka, zwykły zmywak, a także ściereczka i ewentualnie szczoteczka do szorowania trudno dostępnych miejsc. Wystarczy użyć ich w odpowiedni sposób, a spody naczyń odzyskają blask. Oto kilka sposobów.

Kąpiel w sodzie

Do dużej miski wsypujemy około pół szklanki sody oczyszczonej i dosyć dużo gorącej wody. Do środka wkładamy naczynia i obciążamy je, aby nie wypływały, a spód i przypalone ścianki znalazły się pod powierzchnią. Pozostawiamy je na kilkanaście minut, po czym ścieramy brud za pomocą drucianej gąbki. Proces można powtarzać kilkukrotnie, jeśli spalenizna schodzi z dużym oporem.

W przypadku, gdy przypalenia nie są uciążliwe, zamiast sody można wykorzystać również kwasek cytrynowy. Na każdy litr wrzątku, dodajemy około jednej łyżeczki kwasku.

Pasta z sody i wody utlenionej

W naczyniu mieszamy pół szklanki sody oczyszczonej i tyle samo wody utlenionej. Taką pastą pokrywamy spody patelni i garnków, a następnie pozostawiamy je na kilka minut. Po tym czasie zmywamy za pomocą wilgotnej ściereczki. Jeśli brud nie schodzi łatwo, przed umyciem pasty możemy użyć szorstkiej strony gąbki i pocierać powierzchnię naczynia.

Taką pastą można doczyścić także przypalone blachy. Zobaczcie, jak to zrobić.

Moczenie w occie

W misce mieszamy jeden litr wrzątku, 3/4 szklanki octu oraz trzy łyżki soli. W środku umieszczamy garnek lub patelnię i pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie zmywamy brud przy pomocy gąbki drucianej lub zmywaka, w zależności od tego, czy schodzi łatwo, czy nie. Przy trudniejszych zabrudzeniach możemy powtórzyć proces.

Specjalistyczne preparaty

W sklepach dostępnych jest wiele produktów, które bez problemu poradzą sobie z przypalonymi spodami patelni i garnków. Wśród nich znaleźć można mleczka, pasty czy spreje. Działają one w podobny sposób, jak te domowe, jednak są zdecydowanie silniejsze i niekiedy drażnią drogi oddechowe oraz skórę, która miała kontakt z preparatem.

Jeśli jednak jesteście fanami domowych rozwiązań, zachęcamy was do wyciągnięcia z szuflady soli i sody. Są to produkty, które często znajdziecie w waszych szafkach, a dodatkowo są tańsze od chemicznych specyfików. Te naturalne środki równie skutecznie poradzą sobie z przypalonymi spodami garnków i patelni.

Zobacz również:

Zaniedbana lodówka to siedlisko bakterii. Podpowiadamy, czym i jak często ją myć

Patelnia grillowa - czy warto? Jak wybrać patelnię grillową?

Eksperci apelują: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem. W ten sposób roznosisz bakterie

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: