Szaszłyki z kurczaka - na grilla i nie tylko | Jak ugotować? Haps.pl
Szaszłyki z kurczaka - na grilla i nie tylko
REKLAMA
aleko
Szaszłyki z kurczaka to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na lekką przekąskę na grilla. To doskonały pomysł dla tych, którzy nie przepadają za kiełbasą czy karkówką. Jak zrobić szaszłyk z kurczaka? Co do niego dodać?
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Szaszłyki z kurczakiem można przygotować na grillu, ale także na patelni grillowej lub na ruszcie w piekarniku. To danie nie tylko na wiosenno-letnią imprezę na dworze – może stanowić rewelacyjną przekąskę na każdą porę roku i również na przyjęcie w czterech ścianach. Przestawiamy dwa pomysły na szaszłyk z kurczaka!
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na szaszłyki z kurczaka - składniki:
podwójna pierś z kurczaka,
dwie łyżki słodkiej papryki,
dwie łyżki proszkowanego czosnku,
szczypta chilli,
łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki kurkumy,
sól i pieprz,
trzy łyżki oliwy,
Sos orzechowy:
200 g jogurtu greckiego,
2 ząbki czosnku,
dwie łyżki masła orzechowego
Dodatkowo: długie wykałaczki
Jak zrobić szaszłyk z kurczaka? Krok po kroku
Pierś z kurczaka oczyść z kostek, chrząstek i błonek, omyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój ją w paski o grubości około 1 cm.
Każdy z nich nabij na wykałaczkę. Następnie skrop je oliwą.
W miseczce wymieszaj słodką paprykę, czosnek w proszku, kurkumę, cynamon, chilli, sól i pieprz. Każdy z szaszłyków obtocz w przyprawach i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
Jogurt grecki wymieszaj z wyciśniętymi w wyciskarce ząbkami czosnku. Dodaj sól i masło orzechowe, odstaw w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.
Zamarynowane mięso upiecz na grillu lub na ruszcie w piekarniku w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Upieczone podawaj z sosem orzechowym.
Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami - składniki:
podwójna pierś z kurczaka,
dwie papryki: żółtą i czerwoną,
spora cebula,
spora cukinia,
ok. 200 g niedużych pieczarek,
trzy łyżki przyprawy do kurczaka,
olej lub oliwa
Dodatkowo: długie wykałaczki
Szaszłyki z kurczaka z warzywami krok po kroku:
Pierś z kurczaka oczyść z kostek, błonek i chrząstek, następnie umyj ją i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso w dość dużą kostkę.
Skrop je oliwą i obtocz w przyprawie do kurczaka. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało.
W tym czasie poprzekrawaj pieczarki na połówki, cukinię pokrój w kostkę, a cebulę i paprykę na kawałki ok. 1 na 1 cm.
Następnie na każdą wykałaczkę nabijaj kawałek papryki, cebuli, kurczaka, cukinii i połówkę pieczarki - nabij około 3-4 takie ciągi składników w zależności od wielkości kawałków mięsa. Oprósz ulubionymi przyprawami i piecz na grillu, patelni grillowej lub na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż mięso lekko się zrumieni i nie będzie w środku surowe.
Z czym zrobić szaszłyk z kurczaka?
Poza cukinią, papryką i cebulą możesz także wykorzystać na przykład zielone szparagi pokrojone na mniejsze części. Szaszłyki będą też bardzo smaczne z pomidorkami koktajlowymi. Ciągi warzyw możesz urozmaicić także plastrami boczku. Ciekawym dodatkiem będą także kawałki ananasa z puszki. Zamiast wykorzystywać przyprawę do kurczaka, mięso możesz także zamarynować w aromatycznym pesto.