Ciasto francuskie ze szpinakiem - najprostsza przekąska | Jak ugotować? Haps.pl
Ciasto francuskie ze szpinakiem - najprostsza przekąska
REKLAMA
aleko
Ciasto francuskie ze szpinakiem to popularna przekąska, którą można kupić w wielu lokalnych piekarniach. Można ją przyrządzić także w domu! Szpinak w cieście francuskim można podawać na wiele sposób - sprawdź, jak przygotować pyszną tartę, rożki na imprezę lub drugie śniadanie do pracy lub szkoły!
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą to genialne połączenie. Genialny był także ten, kto pierwszy zawinął je w płat ciasta francuskiego. Genialnym kucharzem za to wcale być nie trzeba, by przyrządzić tego typu przekąski - zachęcamy do wypróbowania ich bez względu na doświadczenie w kuchni. Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem?
REKLAMA
Zobacz wideo
Szpinak w cieście francuskim - składniki:
płat ciasta francuskiego,
opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 250 g),
2 ząbki czosnku,
150 g sera feta,
150 g sera ricotta,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
oliwa do smażenia,
szczypta soli, pieprz,
1 jajko
Ciasto francuskie ze szpinakiem - krok po kroku:
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, a następnie wrzuć na nią szpinak. Przykryj przykrywką i duś, aż całkowicie się rozmrozi.
W tym czasie wyciśnij w wyciskarce ząbki czosnku. Gdy szpinak będzie rozmrożony, odlej nadmiar wody i dodaj czosnek.
Następnie wyłóż ser ricotta i wymieszaj. Duś przez chwilę bez przykrywki, a później wsyp gałkę muszkatołową i dodaj pokruszony ser feta oraz szczyptę pieprzu.
Dobrze rozmieszaj składniki i spróbuj farsz - jeśli mimo dodatku sera feta jest za mało słony, dopraw go do smaku. Szpinak zdejmij z palnika i przestudź.
Płat ciasta francuskiego rozłóż na desce. Przekrój go na cztery równe prostokąty, jeśli chcesz przygotować większe kopertki lub na kilkanaście mniejszych kwadratów, by przygotować niewielkie rożki. Kopertki: na każdy fragment ciasta wyłóż porcję farszu i sklej na środku rogi prostokąta (na wierzchu ułóż . Rożki: kwadraty zwiń na kształt rożka i nałóż do środka porcję szpinakowego nadzienia.
Następnie rozłóż przekąski na płacie papieru do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim - składniki:
płat ciasta francuskiego,
pęczek (ok. 400-500 g) młodego szpinaku,
3 ząbki czosnku,
150 g sera ricotta,
8 suszonych pomidorów,
100 g sera pleśniowego,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
oliwa do smażeniu
szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić ciasto ze szpinakiem? Krok po kroku:
Z płatu ciasta francuskiego wytnij okrąg wielkości twojej formy do tarty. Pozostałości ciasta ułóż w brzegach foremki.
Następnie ponakłuwaj ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Piecz przez kilkanaście minut, aż ciasto zacznie lekko rosnąć.
W tym czasie szpinak dokładnie umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę i podduś na niej szpinak.
Gdy zwiędnie, dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek i ser ricotta. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dobrze wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia i przestudź.
Wyłóż szpinakowe nadzienie na podpieczony spód z ciasta. Na całej powierzchni rozłóż pokrojone w paski suszone pomidory i dodaj pokruszony ser pleśniowy.
Włóż z powrotem do piekarnika i piecz, aż ciasto się zrumieni.