Jak wycisnąć sok z cytryny bez krojenia? Wystarczy zrobić dziurkę na końcu

Wiele osób nie wyobraża sobie herbaty czy deserów bez dodatku cytryny. Zwykle przekrawa się ją na pół i wyciska sok. Ta metoda jednak ma sporo wad. Jak można wycisnąć sok z cytryny w wygodniejszy sposób? Oto kilka kroków.
Zobacz wideo

Jak wydobyć sok z cytryny?

Aby wycisnąć sok z cytryny, najczęściej przekrawa się ją na pół i mocno ściska, a resztę owocu odkłada do lodówki na później. Taki sposób ma jednak kilka wad. Po pierwsze bardzo łatwo wraz z sokiem wycisnąć do potrawy również pestki. Po drugie, odłożone na bok resztki łatwo usychają i pleśnieją, nawet jeśli są odpowiednio przechowywane w lodówce. Istnieje pewien sposób, by temu zapobiec. Jaki? Wystarczy patyczek do szaszłyków lub wykałaczka.

Nakłuć, nie przekrawać

Dobrym trickiem na wydobycie soku z cytryny jest zrobienie w niej małego otworu. Zanim to jednak zrobicie, owoc należy wymasować dłonią o powierzchnię blatu po to, aby włókna puściły i łatwiej było wyciskać płyn ze środka. Następnie przy użyciu szpikulca, wykałaczki czy patyczka do szaszłyków należy zrobić dziurkę na dole cytryny, po przeciwnej stronie do tej, z której wyrastała szypułka. Teraz wystarczy tylko skierować owoc dziurką w stronę naczynia i go ścisnąć, a wydobędziecie sok. Pozostały owoc najlepiej odłożyć do lodówki w woreczku strunowym, by jak najdłużej zachował świeżość i walory smakowe.

Ta metoda daje same korzyści. Dzięki niej unikniecie wyławiania pestek, zmywania dodatkowych naczyń, a także szybkiego psucia się owocu. Niewielka dziurka, w porównaniu do przecięcia cytryny przez cały jej przekrój, sprawia, że powietrze ma utrudniony dostęp do wnętrza, zatem jego wysychanie i psucie się przebiega zdecydowanie wolniej. Jeśli jednak planujecie wyciskać więcej soku, lepszym sposobem będzie użycie wyciskarki lub innych przyrządów.

Jak wybrać najlepszą cytrynę?

Jak wybrać najlepszą cytrynę?Jak wybrać najlepszą cytrynę? Fot. Shutterstock

Aby mieć pewność, że owoc będzie soczysty, kierujcie się kilkoma wskazówkami. Przede wszystkim im skórka cieńsza, tym więcej soku wewnątrz owocu. Końcówka nie powinna zbytnio odstawać od reszty, a jeśli dodatkowo wydziela cytrusowy zapach, to znaczy, że można bez obaw włożyć ją do koszyka. Zwróćcie też uwagę na wagę owocu - ten o stosunkowo wysokiej masie będzie bardziej soczysty. Również kolor jest dobrym wyznacznikiem soczystości, bowiem intensywnie żółte cytryny są bardziej dojrzałe, a więc jest w nich więcej soku. 

Zobacz również: 

Jak zrobić lemoniadę? Przepis na idealny napój z cytrusów na ciepłe, letnie dni

Tarta cytrynowa

Jak zrobić sos winegret? Podpowiadamy, wam jak przygotować uniwersalny sos do sałatek [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.