Jak zrobić masło klarowane, idealne do smażenia ryb i pączków? Oto przepis
Masło klarowane
Masło klarowane, pod nazwą ghee, już od setek lat wykorzystuje się na terenach Indii czy Azji wschodniej. Początkowo używane było w lecznictwie, jednak na stałe zagościło również w sztuce kulinarnej. Jest to produkt, który powstaje w wyniku gotowania tradycyjnego masła. W tym procesie usuwane jest z niego białko, nadmiar wody i inne substancje. W efekcie otrzymuje się niemal całkowicie czysty tłuszcz (ponad 99 proc. objętości). Gotowe masło klarowane jest przezroczyste i przybiera bardziej intensywny żółty kolor. W smaku wyczuć można delikatne nuty orzechowe i karmelowe.
Dzięki klarowaniu, masło staje się odporne na wysokie temperatury, więc nie przypala się podczas długotrwałej obróbki termicznej. Dodatkowo jest bezpieczne dla alergików i osób, które nie tolerują mleka krowiego, ponieważ usuwana jest z niego laktoza i kazeina, które mogą uczulać. Zawarte w nim witaminy A, D, E i K pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć, opóźniają procesy starzenia, a także wspierają układ kostny.
Masło klarowane - jak zrobić?
- Kostkę masła o zawartości tłuszczu co najmniej 82 proc. wkładamy do garnka, a następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu. Warto zamieszać płyn raz na jakiś czas, by substancje stałe, które opadną na dno, nie zaczęły się przypalać.
- Po około 15 minutach, gdy masło całkowicie się rozpuści, na jego powierzchni zacznie pojawiać się pianka. Usuwamy ją przy pomocy łyżki.
- Należy uważać, by ogień był mały, a płyn nie podgrzewał się zbyt długo (optymalny czas gotowania to ok. 20 minut od momentu roztopienia). W przeciwnym wypadku masło zacznie brązowieć i się przypalać, co sprawi, że gotowy tłuszcz będzie miał gorzkawy smak.
- Gdy zbierzemy już całą pianę, wyłączamy palnik i przelewamy masło do naczynia, które będzie można szczelnie zamknąć. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
- Z 200 g masła otrzymamy około 150 g czystego tłuszczu klarowanego.
Jak przechowywać masło klarowane?
Masło klarowane ma zdecydowanie lepszą trwałość niż tradycyjne, to dzięki usunięciu z niego białek oraz wody, która ułatwia bakteriom panoszenie się po całym produkcie. Takie masło można przechowywać w suchym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy, a w lodówce nawet przez rok. Można zatem bez obaw przyrządzić jednorazowo więcej produktu.
Masło klarowane w kuchni
Za pół kilograma masła klarowanego ze sklepu zapłacicie około 20-30 złotych. Aby uzyskać podobną ilość metodą domową, należy użyć około trzech kostek masła, co wyniesie średnio 14 złotych. Takiego masła użyć można w wielu rodzajach obróbki termicznej. Świetnie sprawdzi się szczególnie w przypadku smażenia na głębokim tłuszczu, bo nie będzie się szybko przypalać. Na maśle klarowanym dobrze jest przyrządzać pączki, faworki i placki, a także dania, takie jak sznycel, smażony kurczak czy jajka. Jeśli chodzi o walory smakowe, to masło klarowane znakomicie podkreśli smak ryb, wieprzowiny czy drobiu, a także ciast i deserów.
Zobacz również:
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci