Kuchenka mikrofalowa jest ogromnym ułatwieniem, szczególnie dla osób, które są w ciągłym biegu i nie mają czasu na przyrządzanie ciepłych posiłków każdego dnia. Regularne używanie tego urządzenia sprawia, że jego wnętrze szybko się brudzi. Jednak po przygotowaniu jedzenia z dziwną łatwością zamykamy drzwiczki i zapominamy o tym, by ją umyć - a przecież do środka wkładamy produkty spożywcze, które powinny być przygotowywane w higienicznych warunkach. Jak o nią dbać? Przedstawiamy kilka wskazówek.
Najłatwiej domyć mikrofalówkę, gdy brud nie jest stary i zaschnięty. Dobrze więc czyścić ją regularnie. Idealnie byłoby przecierać ją wilgotną ścierką po każdym użyciu. Dzięki temu resztki, które znajdują się na jej ściankach, nie zdążą zaschnąć i się zapiec. Jeśli jednak codzienne czyszczenie jest trudne do zrealizowania, warto myć kuchenkę mikrofalową przynajmniej raz na kilka użyć.
Wystarczy gąbka lub miękka ścierka, ciepła woda i delikatny detergent. Najlepiej sprawdzi się oczywiście płyn do mycia naczyń, który dobrze radzi sobie z tłuszczem. Z wnętrza urządzenia należy wyjąć talerz i go umyć. Można to zrobić ręcznie lub w zmywarce, jeśli producent nie wskazuje inaczej. Następnie środek mikrofali dokładnie czyścimy wilgotną gąbką z detergentem, po czym wycieramy do sucha.
Kratkę chroniącą wentylator można łatwo oczyścić przy pomocy odkurzacza. Nie wolno też zapominać o zewnętrznej stronie urządzenia. Ona też narażona jest na osiadanie kurzu czy pojawianie się innego rodzaju zabrudzeń. Wystarczy przetrzeć ją tą samą gąbką z detergentem.
Do czyszczenia mikrofali nie można używać szorstkich gąbek czy druciaków, a także mleczek z drobinkami, ponieważ szorowanie nimi może porysować wnętrze urządzenia i je uszkodzić. Należy też wystrzegać się wszelkich silnych detergentów. Mogą one wniknąć w strukturę materiału i wydzielać ostry zapach, którym podgrzewane jedzenie z łatwością przesiąknie.
Cytryna
Aby ułatwić sobie cały proces, przed myciem warto wstawić do mikrofalówki miskę z wodą i cytryną (sok wymieszać z wodą, a pozostałą skórkę umieścić w tym samym naczyniu). Taką miksturę należy podgrzewać w kuchence od trzech do pięciu minut. Dzięki temu tłuszcz i zaschnięte resztki zmiękną, łatwiej więc będzie doczyścić urządzenie, na przykład przy pomocy detergentu lub pozostałej wody z cytryną. Dodatek tego owocu zniweluje nieprzyjemne zapachy.
Ocet
Świetnie sprawdzi się również ocet. Ma działanie odkażające i pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Nie martwcie się, że ocet sam w sobie pachnie niezbyt zachęcająco - ta substancja szybko wietrzeje, więc nie pozostanie w mikrofali na długo. Do miski z wodą wystarczy dodać cztery lub pięć łyżek octu i podgrzewać przez kilka minut, a następnie przetrzeć urządzenie wilgotną gąbką z detergentem.
Soda oczyszczona
Jest to środek, którego warto użyć w przypadku trudnych zabrudzeń. Należy z nim postępować podobnie jak z poprzednimi, czyli przygotować roztwór z wody i dwóch łyżek sody, po czym podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez kilka minut i umyć jej wnętrze.
Jak widzicie, mycie mikrofalówki wcale nie wymaga dużo pracy. Dobrze jednak kierować się zasadą, by takie porządki robić regularnie. Dzięki temu unikniecie długotrwałego szorowania powierzchni, a tym samym ryzyka jej uszkodzenia. Zadbane urządzenie posłuży wam zdecydowanie dłużej, a jedzenie, które będziecie w nim podgrzewać, będzie bezpieczne dla zdrowia.
Zobacz również:
Zaniedbana lodówka to siedlisko bakterii. Podpowiadamy, czym i jak często ją myć