Domowa bita śmietana będzie tak samo dobrze nadawała się do różnych wypieków oraz deserów (takich, jak na przykład ciasto a'la 3 bit, tort tiramisu czy tort szwarcwaldzki), jak ta, którą można kupić w każdym sklepie. Jej przygotowanie co prawda wymaga więcej cierpliwości, ale efekt końcowy na pewno pozytywnie zaskoczy. A wtedy już nigdy nie sięgniecie po gotową bitą śmietanę ze sklepu!
Teoretycznie jedynym potrzebnym składnikiem do przyrządzenia bitej śmietany jest porcja (ok. 250 ml) tłustej śmietanki - 30 procent lub 36 procent. Do niej można dodać łyżkę cukru pudru i ewentualnie aromat.
Śmietanka, którą wykorzystamy do przygotowania bitej śmietany, powinna być zimna – przed użyciem należy przechowywać ją przez kilka godzin w lodówce. Mocno schłodzoną bitą śmietanę przelewamy do miski i ubijamy przy użyciu trzepaczki lub miksera. Jeśli decydujemy się na mikser, przez pierwszą minutę ubijamy ją na niskich obrotach, a dopiero później włączamy wyższe i tak miksujemy do momentu, aż będzie sztywna. Ubijanie będzie trwało kilka-kilkanaście minut (dłuższe i bardziej pracochłonne jest oczywiście użycie trzepaczki ręcznej). Na sam koniec dodajemy cukier lub aromat. Najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy śmietana jest ubita, jest przechylenie naczynia – powinna pozostać na miejscu nawet po odwróceniu miski.
Uwaga! Jeżeli widzimy, że śmietana jest już gotowa, nie przedłużamy procesu ubijania – możemy ją wtedy zwarzyć!
Bitą śmietanę przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 1 dobę. Niestety bita śmietana bardzo silnie przejmuje aromaty z lodówki, więc po dłuższym czasie może być ona niesmaczna.
Jeśli śmietana nie chce się ubić, często jest to kwestia niewystarczająco długiego czasu miksowania jej. Może też mieć po prostu za wysoką temperaturę. Należy wtedy po prostu ubijać ją dłużej. Warto jednak zaznaczyć, że ubita śmietana nie jest produktem trwałym i szybko może się rozpływać. Na szczęście w kuchni można skorzystać z dwóch trików, które na pewno pomogą nam przygotować idealną bitą śmietanę do deseru lub ciasta!
Zbyt długie ubijanie śmietany może sprawić, że się ona zwarzy. Nie należy jej wtedy podawać, ale nie oznacza to, że trzeba ją wyrzucić! Zwarzoną bitą śmietanę można jeszcze uratować. Jak to zrobić? Wystarczą dwa kroki.