Jak zrobić bitą śmietanę? Domowe sposoby, by wyszła idealna

Jak zrobić bitą śmietanę, która jest ważnym elementem wielu przepisów, m.in. kremu do tortu, innych ciast, deserów czy lodów? Czy jedynym sposobem na sztywną i pyszną bitą śmietanę jest dodanie mieszanki ze sklepu lub kupienie gotowego produktu? Sprawdź, jak zrobić bitą śmietanę w domowy sposób!
Zobacz wideo

Domowa bita śmietana będzie tak samo dobrze nadawała się do różnych wypieków oraz deserów (takich, jak na przykład ciasto a'la 3 bit, tort tiramisu czy tort szwarcwaldzki), jak ta, którą można kupić w każdym sklepie. Jej przygotowanie co prawda wymaga więcej cierpliwości, ale efekt końcowy na pewno pozytywnie zaskoczy. A wtedy już nigdy nie sięgniecie po gotową bitą śmietanę ze sklepu!

Bita śmietana - przepis domowy

Teoretycznie jedynym potrzebnym składnikiem do przyrządzenia bitej śmietany jest porcja (ok. 250 ml) tłustej śmietanki - 30 procent lub 36 procent. Do niej można dodać łyżkę cukru pudru i ewentualnie aromat.

Bita śmietana - jak zrobić samemu?

Śmietanka, którą wykorzystamy do przygotowania bitej śmietany, powinna być zimna – przed użyciem należy przechowywać ją przez kilka godzin w lodówce. Mocno schłodzoną bitą śmietanę przelewamy do miski i ubijamy przy użyciu trzepaczki lub miksera. Jeśli decydujemy się na mikser, przez pierwszą minutę ubijamy ją na niskich obrotach, a dopiero później włączamy wyższe i tak miksujemy do momentu, aż będzie sztywna. Ubijanie będzie trwało kilka-kilkanaście minut (dłuższe i bardziej pracochłonne jest oczywiście użycie trzepaczki ręcznej). Na sam koniec dodajemy cukier lub aromat. Najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy śmietana jest ubita, jest przechylenie naczynia – powinna pozostać na miejscu nawet po odwróceniu miski.

Uwaga! Jeżeli widzimy, że śmietana jest już gotowa, nie przedłużamy procesu ubijania – możemy ją wtedy zwarzyć!

Bitą śmietanę przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 1 dobę. Niestety bita śmietana bardzo silnie przejmuje aromaty z lodówki, więc po dłuższym czasie może być ona niesmaczna.

Co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna?

Jeśli śmietana nie chce się ubić, często jest to kwestia niewystarczająco długiego czasu miksowania jej. Może też mieć po prostu za wysoką temperaturę. Należy wtedy po prostu ubijać ją dłużej. Warto jednak zaznaczyć, że ubita śmietana nie jest produktem trwałym i szybko może się rozpływać. Na szczęście w kuchni można skorzystać z dwóch trików, które na pewno pomogą nam przygotować idealną bitą śmietanę do deseru lub ciasta!

  • Wykorzystaj żelatynę. Płaską łyżeczkę żelatyny rozpuść w 40 ml gorącej wody i ostudź. 250 ml bitej śmietany ubij na sztywno, a następnie powoli wlej rozpuszczoną żelatynę i szybko zamieszaj. Jeżeli przygotowujesz większą ilość żelatyny, przygotuj ją proporcjonalnie.
  • Połącz ubitą śmietanę z serkiem mascarpone. Kiedy już ubijesz śmietanę, dodaj do niej serek mascarpone. Powinno być go 2 razy mniej niż śmietany (np. 400 ml śmietany i 200 g serka mascarpone). Wmieszaj go do sztywnej śmietany przy użyciu drewnianej łyżki lub na najniższych obrotach miksera.

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

Zbyt długie ubijanie śmietany może sprawić, że się ona zwarzy. Nie należy jej wtedy podawać, ale nie oznacza to, że trzeba ją wyrzucić! Zwarzoną bitą śmietanę można jeszcze uratować. Jak to zrobić? Wystarczą dwa kroki.

  1. Do nieudanej bitej śmietany dodaj trochę świeżej, zimnej śmietanki.
  2. Wymieszaj dobrze i ubijaj ponownie - tym razem uważniej, by znów się nie zwarzyła.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.