Krem pieczarkowy znają na pewno wszyscy wielbiciele zupek typu instant. Przychodzi jednak taki czas, że proszek rozmieszany z wodą powinien znaleźć godnego następcę. Wtedy warto sięgnąć po prawdziwe pieczarki (najlepiej białe, ale sprawdzą się również pieczarki brązowe lub portobello albo mieszanka pieczarek i innych świeżych grzybów) i inne składniki, żeby własnoręcznie przyrządzić tę pyszną potrawę. Zupa krem z pieczarek to danie, którego nie trzeba się obawiać - na pewno poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze!
Krem z pieczarek - przepis:
(składniki na ok. 3-4 porcje)
- 500 g pieczarek,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 1/2 pora (tylko biała część, ciemną możecie posiekać, poddusić na maśle i podać np. jako dodatek do kielbasy),
- 1 cebula,
- 2 ziemniaki,
- 40 g masła,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- suszony lubczyk,
- suszony tymianek,
- sól i pieprz,
- olej
Jak zrobić krem z pieczarek? krok po kroku:
- Przygotuj bulion: marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój na kawałki. Pokrój również pora, wszystkie warzywa wrzuć do dużego garnka i zalej około litrem wody.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez około 2 godziny pod przykrywką.
- Następnie wyjmij przyprawy, wyrzuć, a ugotowane warzywa wykorzystaj do farszu na pierogi, pasztetu lub placków.
- Wskazówka: Możesz skorzystać także z gotowego bulionu warzywnego lub drobiowego, na przykład pozostałego po poprzednim obiedzie.
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
- Pieczarki za to oczyść i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
- Na patelnię wlej olej, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, a następnie ziemniaki. Przykryj pokrywką i duś, aż ziemniaki zmiękną.
- Następnie wrzuć całą zawartość patelni do bulionu i gotuj przez 10 minut.
- Po tym czasie zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. By krem pieczarkowy miał jeszcze bardziej aksamitną konsystencję, dodaj do niego śmietankę - połącz ją najpierw z kilkoma łyżkami zupy, dokładnie wymieszaj i dopiero potem wlej do reszty kremu. Jeśli pominiesz ten krok, śmietanka może się zwarzyć.
- Wymieszaj dokładnie zupę, dopraw solą, pieprzem, a także suszonym tymiankiem i lubczykiem do smaku.
Co do kremu z pieczarek?
Krem z pieczarek będzie smakował jeszcze lepiej w towarzystwie pysznych dodatków. Najprostszym pomysłem jest podanie kremu pieczarkowego w towarzystwie grzanek zrobionych z podsmażonego lub utostowanego chleba. Możesz do tego wykorzystać kromki czerstwego chleba, który nie nadaje się do kanapek – pokrój go w kostkę i podsmaż na patelni na odrobinie tłuszczu. Zamiast grzanek możesz podać do zupy także groszek ptysiowy.
Eleganckim i smacznym dodatkiem będą również grillowane lub lekko przyrumienione pieczarki pokrojone w ćwiartki lub plasterki. Jeśli za to chcesz podać dużo bardziej sycącą kremową zupę pieczarkową, przygotuj do niej delikatne klopsiki z mięsa kurczaka lub indyka. Zupa krem z pieczarek ci nie wyszła? Możesz spróbować przygotować z niej na przykład sos pieczarkowy do gołąbków.