Krewetki w tempurze - przepis na pyszną przekąskę

Krewetki w tempurze to danie, które śmiało możesz przygotować zarówno na przepyszną kolację, jak i zaserwować jako przekąskę na imprezie. Ta potrawa bez wątpienia posmakuje tym, którzy lubią krewetki, oraz tym nieprzekonanym jeszcze do ich smaku. Do czego podawać krewetki w tempurze? Jak je przygotować? Sprawdź!
Zobacz wideo

Krewetki to chyba najbardziej popularne i najłatwiej dostępne owoce morza. Można zjeść je z makaronem, w maślanym sosie, w sushi… i na wiele różnych sposób. Krewetki w tempurze może nie należą do najbardziej lekkostrawnych i niskokalorycznych dań, jakie można przygotować, ale dla ich rewelacyjnego smaku warto zapomnieć na jeden dzień o diecie!

Krewetki w tempurze – co to jest?

Tempura to określenie na owoce morza, kawałki ryb, warzyw lub owoców smażonych w panierce w głębokim tłuszczu. Choć to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii, tempura swój rodowód ma w Portugalii, skąd dzięki portugalskim marynarzom, trawiła do kraju kwitnącej wiśni. Ciasto, w którym maczane są kąski do smażenia, przygotowywane jest z lodowatej wody, żółtek i mąki pszennej. Tłuszcz używany do smażenia również ma duże znaczenie – robi się to na oleju ryżowym, sezamowym lub z nasion bawełny. Do przygotowania tego dania najlepiej wykorzystać krewetki tygrysie, a samo ciasto można wzbogacić o mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i wodę gazowaną – panierka będzie bardziej chrupka.

Jak zrobić krewetki w tempurze?

Składniki:

  • ok. 20 surowych krewetek tygrysich,
  • ok. 0,5 litra zimnej wody gazowanej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • olej ryżowy do smażenia (ok. 1,5 litra)*

* możesz go zastąpić olejem używanym na co dzień w kuchni, np. rzepakowym

Przygotowanie:

Krewetki dokładnie oczyść i obierz: odetnij główki, usuń jelito od strony grzbietowej, zdejmij pancerzyki i oberwij nóżki. Możesz zostawić ogonki, by łatwiej je brać do ręki i jeść. Obmyj krewetki pod zimną bieżącą wodą i osusz je dobrze.

W misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, dodaj odrobinę soli. Następnie wbij 2 żółtka i wlej zimną wodę. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj – nie przejmuj się, jeśli konsystencja nie jest idealnie gładka, grudki są pożądane w tej potrawie! Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.

W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia – jego temperatura powinna wynosić około 170*C. Każdą z krewetek zanurz w cieście i wrzuć do oleju – smaż maksymalnie 2-3 krewetki naraz (w zależności od wielkości garnka), by nie obniżać temperatury tłuszczu. Wyjmij je, gdy ciasto ładnie się zezłoci i połóż na papierowym ręczniku, by odsączyć je z nadmiaru oleju.

Wskazówki:

  1. krewetki możesz ponabijać na długie wykałaczki – łatwiej je będzie smażyć i zjeść;
  2. nie wyrzucaj pancerzyków i główek krewetek – jest w nich bardzo dużo krewetkowego smaku, zalej je wodą i gotuj pod przykryciem przez około godzinę, następnie przecedź i wykorzystaj wywar do zrobienia pysznego sosu lub tajskiej zupy.

Z czym podawać krewetki w tempurze?

Oprócz krewetek w tempurze, możesz przygotować także porcję warzyw – w podobny sposób usmaż kawałki marchewki i cukinii, różyczki brokuła i fasolkę szparagową. Możesz podawać je z sosem słodko-kwaśnym, sosem chilli lub czosnkowym. Krewetka w tempurze może być także składnikiem domowego sushi.

Więcej o:
Copyright © Agora SA