Jak przyrządzić gulasz z szynki wieprzowej?
Gulasz z szynki wieprzowej to typowe danie jednogarnkowe. Wymaga jedynie trochę pracy związanej z pokrojeniem mięsa i warzyw, a całą reszta robi się sama. Dzięki długotrwałemu gotowaniu, mięso mięknie i nabiera intensywnego smaku. Dobrym pomysłem jest, by jednorazowo zrobić jego większą ilość, a to, co zostanie, zawekować lub zamrozić i przygotować sobie na obiad, gdy nie będziecie mieli czasu na gotowanie. Oto prosty przepis na pyszny gulasz.
Gulasz z szynki wieprzowej - składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 szklanki bulionu (najlepiej domowej roboty)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- olej
Gulasz z szynki wieprzowej - krok po kroku:
- Szynkę kroimy w kostkę o wielkości około 2 x 2 cm.
- Marchewki, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na kawałki (cebulę można pokroić w piórka, a czosnek w plasterki albo przecisnąć przez praskę).
- W garnku rozgrzewamy olej, po czym w środku umieszczamy szynkę i całość smażymy na dość dużym ogniu, aby mięso się "zamknęło". W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, a następnie dodajemy cebulę. Gdy ta się zeszkli, wsypujemy czosnek i smażymy przez kilkanaście sekund, by czosnek puścił zapach.
- Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
- Gulasz gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę lub trochę więcej. Mięso powinno być miękkie, ale się nie rozpadać.
- W połowie gotowania wrzucamy marchewkę i pietruszkę.
- Gotowy gulasz podajemy z kaszą gryczaną, gotowanymi ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.
Jak gotować gulasz z szynki wieprzowej?
Gulasz z szynki wieprzowej jest znakomitą propozycją na obiad zarówno ten na co dzień, jak i odświętny. To, co trafi do garnka wraz z mięsem, zależy od was samych. Świetnie sprawdzą się pieczarki albo inne grzyby, papryka czy fasolka szparagowa. Nie lubicie pietruszki? Pomińcie ją. Bez obaw można też eksperymentować z różnymi przyprawami. Ciekawym pomysłem będzie dodanie odrobiny cynamonu lub ziaren kolendry. Sami widzicie, że to danie proste i niezbyt pracochłonne, a do tego w jego przygotowaniu ogranicza was tylko własna kreatywność. Smacznego!
Zobacz również: