Danie jednogarnkowe dla całej rodziny - prosty przepis na gulasz z szynki wieprzowej

Gulasz z szynki wieprzowej przywołuje na myśl pyszne skojarzenia. Gęsty, długo gotowany, intensywny w smaku. To danie, które właściwie robi się samo. Jak przyrządzić je samodzielnie? Podajemy prosty przepis.
Zobacz wideo

Jak przyrządzić gulasz z szynki wieprzowej?

Gulasz z szynki wieprzowej to typowe danie jednogarnkowe. Wymaga jedynie trochę pracy związanej z pokrojeniem mięsa i warzyw, a całą reszta robi się sama. Dzięki długotrwałemu gotowaniu, mięso mięknie i nabiera intensywnego smaku. Dobrym pomysłem jest, by jednorazowo zrobić jego większą ilość, a to, co zostanie, zawekować lub zamrozić i przygotować sobie na obiad, gdy nie będziecie mieli czasu na gotowanie. Oto prosty przepis na pyszny gulasz.

Gulasz z szynki wieprzowej - składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 szklanki bulionu (najlepiej domowej roboty)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

Gulasz z szynki wieprzowej - krok po kroku:

  1. Szynkę kroimy w kostkę o wielkości około 2 x 2 cm.
  2. Marchewki, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na kawałki (cebulę można pokroić w piórka, a czosnek w plasterki albo przecisnąć przez praskę).
  3. W garnku rozgrzewamy olej, po czym w środku umieszczamy szynkę i całość smażymy na dość dużym ogniu, aby mięso się "zamknęło". W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, a następnie dodajemy cebulę. Gdy ta się zeszkli, wsypujemy czosnek i smażymy przez kilkanaście sekund, by czosnek puścił zapach.
  4. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
  5. Gulasz gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę lub trochę więcej. Mięso powinno być miękkie, ale się nie rozpadać.
  6. W połowie gotowania wrzucamy marchewkę i pietruszkę.
  7. Gotowy gulasz podajemy z kaszą gryczaną, gotowanymi ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.

Jak gotować gulasz z szynki wieprzowej?

Gulasz z szynki wieprzowej jest znakomitą propozycją na obiad zarówno ten na co dzień, jak i odświętny. To, co trafi do garnka wraz z mięsem, zależy od was samych. Świetnie sprawdzą się pieczarki albo inne grzyby, papryka czy fasolka szparagowa. Nie lubicie pietruszki? Pomińcie ją. Bez obaw można też eksperymentować z różnymi przyprawami. Ciekawym pomysłem będzie dodanie odrobiny cynamonu lub ziaren kolendry. Sami widzicie, że to danie proste i niezbyt pracochłonne, a do tego w jego przygotowaniu ogranicza was tylko własna kreatywność. Smacznego!

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.