Smażone, pieczone i z buraków. Podpowiadamy, jak zrobić chipsy w domu

Chipsy to przekąska, którą uwielbiają niemal wszyscy. Nie zawsze jednak znajdują się w pod ręką, gdy akurat zasiadamy przed telewizorem z zamiarem obejrzenia ulubionego serialu. Ale przecież można je zrobić bez ruszania się z domu. Jak zrobić chipsy? Oto kilka przepisów na wersje klasyczne i nieco zdrowszą, bo z buraków.
Zobacz wideo

Jak się robi chipsy domowe?

Domowe chipsy to świetna alternatywa dla tych, które można kupić w sklepie. Ich własnoręczne przygotowanie jest zdecydowanie tańsze, a dodatkowo macie pewność, że pośród przypraw nie znajdują się żadne niepotrzebne dodatki. Tylko jak zrobić chipsy samemu? Smażyć czy upiec? Użyć ziemniaków czy innego warzywa? Tych wątpliwości nie rozwiejemy, ale być może nasze przepisy wam pomogą zdecydować, na co macie ochotę.

Jakie ziemniaki do chipsów?

Zanim jednak przystąpicie do przyrządzania wersji ziemniaczanej, warto wybrać odpowiedni rodzaj tego warzywa. Do chipsów najlepszy będzie typ A lub B, czyli sałatkowe lub ogólnoużytkowe. Typ C jest bardzo mączysty, wiec łatwiej się będą rozpadać, a przez to trudno będzie uzyskać chrupiący efekt.

Domowe chipsy smażone:

  1. Ziemniaki dokładnie oczyszczamy z ziemi. Możemy do tego użyć szorstkiej strony nowej gąbki lub szczoteczki. Można je również obrać, ale nie jest to konieczne.
  2. Następnie kroimy je na cienkie plasterki, najlepiej o szerokości 1-2 mm - im cieńsze, tym lepsze. Dzięki temu będą chrupiące. Warto do tego użyć melaksera, tarki do warzyw, mandoliny lub ostatecznie obieraczki.
  3. Surowe talarki doprawiamy solą i ulubionymi przyprawami, po czym umieszczamy w sicie, a następnie we frytkownicy ustawionej na 190 stopni Celsjusza.
  4. Podczas smażenia należy raz na jakiś czas przemieszać chipsy lub potrząsnąć sitkiem, aby ziemniaki usmażyły się równomiernie.
  5. Chipsy są gotowe po około 2-3 minutach, gdy staną się zarumienione. Wtedy wyciągamy je z frytkownicy i wykładamy na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Ostudzone chipsy są gotowe do jedzenia.

Domowe chipsy w piekarniku:

  1. Ziemniaki przygotowujemy tak samo, jak w poprzednim sposobie.
  2. Zanim pokryjemy je przyprawami, namaczamy je w roztopionym maśle klarowanym.
  3. Surowe chipsy układamy osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 10-12 minut.
  4. Gdy chipsy zrobią się rumiane, wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Domowe chipsy z buraków:

  1. Buraki przygotowujemy tak samo, jak ziemniaki w poprzednich przepisach.
  2. Pokrywamy je masłem klarowanym i solą. Świetnie sprawdzi się także dodatek rozmarynu lub tymianku.
  3. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Należy pamiętać, by kilka razy przewrócić chipsy na drugą stronę.
  4. Warto na próbę wyjąć jednego chipsa, poczekać, aż ostygnie i zjeść. Jeśli jest chrupiący, można wyciągnąć resztę.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.