Z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że po imprezie w lodówce została resztka niedopitego szampana (albo innego musującego alkoholu). Co z nim zrobić, zwłaszcza kiedy trunku zostało dużo? Wylanie nie wchodzi w grę, a zostawianie w lodówce bez zatyczki nie ma sensu, bo ulecą z niego wszystkie bąbelki. Czy nie da się ich jakoś zatrzymać w środku? Otóż da się, a wystarczy do tego zwykła łyżka stołowa.
Gdy uznacie, że to już dobra pora, by odstawić butelkę do lodówki, wcześniej włóżcie do jej szyjki schłodzoną łyżkę. Ta metoda pozwoli wam zachować więcej bąbelków wewnątrz. Choć brzmi to, jak jedna z niesprawdzonych porad internetowych, ten sposób ma naukowe wyjaśnienie.
Dzięki metalowej łyżce szyjka butelki ochłodzi się zdecydowanie szybciej niż jej dolna część, która będzie miała temperaturę pokojową. Zimne powietrze jest gęstsze od ciepłego, zatem u góry utworzy coś w rodzaju "korka powietrznego", który zatrzyma przepływ gazu, a tym samym zdecydowanie utrudni bąbelkom ucieczkę ku wylotowi. W ten sposób wasz szampan (lub inny musujący alkohol) pozostanie świeży nawet przez kilka dni. Ta metoda sprawdzi się doskonale szczególnie w sytuacji, gdy nie macie specjalnej zatyczki do szampana lub wina, a korek, który pierwotnie zatykał butelkę, rozprężył się i nie da się go z powrotem umieścić w szyjce.
Otwarty szampan powinien być przechowywany w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowa on swą jakość. Trunek najlepiej znosi temperaturę 10-12 stopni Celsjusza. Ta wewnątrz lodówki zwykle wynosi około 4 stopni, dlatego najlepiej jest ustawić butelkę z szampanem na półce na drzwiach lodówki. W tym miejscu panuje bowiem najwyższa temperatura. Dobrze przechowywanego szampana można pić nawet przez trzy dni po otwarciu. Pamiętajcie jednak, że im dłużej będziecie zwlekać, tym jego jakość będzie gorsza.
Istnieje jeszcze jedna metoda, która uchroni was przed wylaniem niedopitego szampana. Wystarczy go wykorzystać. I bynajmniej nie zachęcamy was do przekraczania własnych granic. Z szampana można bowiem stworzyć świetną imprezową przekąskę w postaci "pijanych galaretek". Zobaczcie sami, jak je zrobić:
Inną ciekawą propozycją jest sos z szampana, który sprawdzi się szczególnie przy potrawach z rybą. Spróbujcie także przygotować szampański krem do tortów.
Zobacz również: