Prosty sernik na zimno z truskawkami i galaretką to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na wykorzystanie świeżych truskawek. Oczywiście można go również zrobić z tych mrożonych, ale trzeba przyznać, że jednak najlepiej smakuje w sezonie. Doskonale sprawdza się na późną wiosną i latem, gdy na straganach łatwo o świeże truskawki, a pogoda zachęca, by delektować się czymś smacznym w ogrodzie lub na balkonie. Podajemy przepis na pyszny sernik z truskawkami na zimno!
Składniki:
Na spód:
Na masę serową:
Dodatkowo:
Wskazówka: Zamiast robić ciasteczkowy spód, możesz także przygotować lekki biszkopt lub użyć biszkoptów z paczki (nadadzą się zarówno te okrągłe, jak i podłużne). Biszkopty z paczki poukładaj jak najbliżej siebie na spodzie formy do ciasta.
Gdy masa serowa dobrze stężeje, przygotuj czerwoną galaretkę. Rozpuść ją według przepisu w wodzie, a gdy ostygnie i zacznie delikatnie tężeć, będzie gotowa do wykorzystania. Truskawki umyj, usuń ich szypułki, poprzekrawaj na połówki i ułóż je płaską stroną do wierzchu ciasta. Układaj je w kręgi, spirale, możesz także dodać poziomki lub inne drobne owoce, aby wzbogacić efekt – najlepiej skorzystaj z tych, do których masz najłatwiejszy dostęp!
Oczyszczone truskawki możesz także porozkładać w całości - poustawiaj je na wierzchu szeroką częścią (tam, gdzie była szypułka) do dołu. Następnie zalej wszystko galaretką i odstaw do lodówki na kilka godzin, by całość dobrze stężała.
Sernik podawaj schłodzony, prosto z lodówki. Po ukrojeniu każdego kawałka opłucz go w wodzie. Jeśli zanurzysz nóż w gorącej wodzie, łatwiej będzie ukroić idealne porcje. Nie obawiaj się, nie wpłynie to na temperaturę całego ciasta!