Gotowanie fasolki szparagowej to bardzo łatwe zadanie, które nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Najważniejsza jest cierpliwość i dokładność! Jeżeli nie mamy pomysłu na dodatek do przygotowanego obiadu, fasolka – zwłaszcza ta świeża, choć mrożona również jest bardzo smaczna – będzie rewelacyjna. Jak ugotować fasolkę szparagową?
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolka szparagowa na parze jest również bardzo smaczna i łatwa do przyrządzenia. Ponadto ma bardziej wyrazisty smak i zachowuje więcej wartości odżywczych. Jeśli nie masz specjalnego parowaru, nie przejmuj się – bez tego urządzenia również można ją ugotować na parze.
Gotowanie fasolki szparagowej w parowarze powinno się odbywać podobnie przygotowywanie innych warzyw w tym urządzeniu.
Jak ugotować fasolkę szparagową bez parowaru? Weż spory garnek i wlej do niego wodę. Zagotuj ją i wstaw do niego durszlak. Dno nie powinno dotykać wody. Posmaruj go odrobiną oliwy lub oleju (najlepiej użyć do tego kuchennego pędzelka silikonowego), by warzywa nie przywierały. Następnie wysyp przygotowaną fasolkę do durszlaka i przykryj pasującą pokrywką. Gotuj przez około 10-15 minut, biorąc pod uwagę, czy fasolka jest świeża i jakiego jest gatunku.
Fasolka szparagowa najlepiej smakuje jako dodatek do obiadu lub podana samodzielnie. Najczęściej przygotowuje się ją z zasmażką z bułki tartej – jednak osoby liczące kalorie lub mające problemy z trawieniem powinny uważać na tę wersję dania. Panierka z bułki tartej nie tylko podnosi jego kaloryczność, ale także sprawia, że jest ono ciężkostrawne. Fasolkę szparagową można podać też z odrobiną masła lub uprażyć do niej porcję sezamu. Ciekawym sposobem na jej podanie jest także przygotowanie dipu musztardowego lub cytrynowego – taka fasolka może z powodzeniem zastąpić popcorn lub frytki!