Deser panna cotta pochodzi z Włoch i jest bardzo prostą, a jednocześnie niezwykle smaczną kompozycją. Robi się go ze słodkiej śmietanki oraz tłustego mleka z dodatkiem żelatyny, a doprawia wanilią. Taką "mleczną galaretkę" podaje się zwykle z owocami lub musami owocowymi, najlepiej o delikatnie kwaskowej nucie, by doskonale zgrać się z delikatną słodyczą śmietanki.
Panna cottę podaje się na zimno. W wersji wegetariańskiej można skorzystać z agaru lub innej substancji żelującej.
Przygotowanie panna cotty nie jest najłatwiejszym zadaniem, ale warto poćwiczyć i opanować tę sztukę do perfekcji, bo efekt jest naprawdę rewelacyjny. Po pewnym czasie przygotowanie tego deseru nie będzie już problemem! Nie warto sięgać po gotowe rozwiązania – panna cotta z proszku nie smakuje tak, jak prawdziwa, przygotowana z dobrych jakościowo składników i z sercem cukiernika!
Wskazówka: Jeśli masz dostęp do świeżej śmietanki bądź wiejskiego mleka, wykorzystaj to! Panna cotta będzie miała doskonale mleczny, wyrazisty smak.
Będziesz potrzebować:
Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody i dobrze rozmieszaj. Przygotuj rondelek, wlej do niego mleko i śmietankę, a następnie wsyp cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wydłub ziarenka – dodaj je razem z laską do garnka. Podgrzewaj całość, ciągle mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zdejmij ją z palnika. Do lekko przestudzonej, ale gorącej masy dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Całość podziel na porcje – przelej do 4-5 miseczek i odstaw, by wystygły. Następnie włóż je do lodówki na co najmniej 4 godziny, by dobrze stężały.
Gdy panna cotta będzie już gotowa – dobrze zastygnięta i będzie się lekko trząść – czas na jej podanie! Wystarczy podstawić miseczkę, w której tężała, do góry nogami na talerzyku i oblać ją ulubionym sosem owocowym bądź innymi dodatkami.
Do podania panna cotty idealne będą świeże sezonowe owoce. Świetnie sprawdzą się maliny, truskawki, wiśnie, jeżyny lub jagody. Możesz przygotować z nich pyszny mus – wystarczy podgrzać je w niedużym garnku, by się rozpadły i polać nim przygotowaną panna cottę. Jeśli robisz panna cottę jesienią lub zimą, śmiało możesz wykorzystać owocowe przetwory. Staraj się jednak wybierać takie owoce (zarówno świeże, jak i pasteryzowane), które nie są bardzo słodkie (lub nie dodano do nich zbyt dużo cukru) – w połączeniu ze słodką śmietanką cały deser może okazać się mdły.
Innym pomysłem na podanie panna cotty jest oprószenie jej wiórkami gorzkiej czekolady. Wybierz taką dobrej jakości, z dużą zawartością kakao (min. 60 proc.) i zetrzyj ją na tarce – na największych oczkach. Obsyp wiórkami panna cottę, podawaj z dodatkiem pokruszonych orzechów laskowych.