Jajecznica z pomidorami na dobry początek dnia

Jajecznica jest chyba bezkonkurencyjna, jeśli chodzi o dania, które najchętniej jemy na śniadanie. Zna ją każdy, jest pyszna zarówno w wersji bez dodatków, jak i z nimi, a jako podstawa dania daje duże pole do popisu. Jajecznica z pomidorami to tylko jeden z jej pysznych wariantów. Jak ją zrobić? Zapraszamy po przepis!
Zobacz wideo

Jajecznica na pomidorach to rewelacyjny pomysł, jeśli chcesz wzbogacić smak klasycznej jajecznicy. To doskonałe rozwiązanie, jeżeli nie przepadasz za często dodawaną do niej cebulą, kiełbasą lub boczkiem. Jest to też zatem świetna opcja dla wegetarian! Jak zrobić jajecznicę z pomidorami?

Jajecznica z pomidorem - przepis

Składniki (na dwie porcje):

  • 6 jajek,
  • 2 świeże pomidory (lub 5-6 łyżek krojonych pomidorów z puszki),
  • łyżka masła lub oleju do smażenia,
  • szczypiorek,
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę.
  2. Następnie usuń nasiona, pokrój w kostkę i odlej nadmiar soku.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone pomidory.
  4. Smaż je przez chwilę, aby odparowała reszta wody (jeśli używasz pomidorów z puszki, może to potrwać chwilę dłużej.
  5. W tym czasie rozbij jajka do miski i rozbełtaj je trzepaczką.
  6. Wylej masę jajeczną do pomidorów i smaż tak długo, by jajka ścięły się tak, jak lubisz.
  7. Jajecznicę wyłóż na talerzyki, oprósz solą i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.

Jak podawać jajecznicę z pomidorami?

Jajecznica z pomidorami to przede wszystkim danie doskonałe na śniadanie lub kolację (zobacz również: Jajka na śniadanie na 8 sposobów). Na pewno będzie wyśmienita ze świeżym chlebem, zwłaszcza pełnoziarnistym. Jeśli chcesz zjeść bardzo sycący posiłek, podaj ją do kanapek z dużą ilością warzyw. Jajecznica na pomidorach będzie też bardzo smaczna jako dodatek do pełnoziarnistych tostów posmarowanych lekko masłem lub pastą z awokado.

Jajecznica z pomidorami – wskazówki

Żeby jajecznica naprawdę zachwycała smakiem, warto wybrać produkty najwyższej jakości. Jeśli masz dostęp do świeżych wiejskich jajek, skorzystaj z nich bez wahania! Jeżeli korzystasz z tych kupionych w sklepie, wybierz jajka z oznaczeniem 0 lub 1. Ze świeżych pomidorów natomiast warto korzystać, gdy trwa na nie sezon. Poza sezonem też są oczywiście łatwo dostępne, ale już nie tak bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Jednak jajecznica na pomidorach z puszki też będzie bardzo smaczna, więc śmiało możesz je kupić i wykorzystać do pysznego śniadania!

Pamiętaj także o samym przygotowaniu jajecznicy. Im mniejszą porcję robisz, tym mniejszej patelni staraj się używać. Smażenie jajecznicy nie powinno być natychmiastowe, ale trwać kilka minut – jeśli wbijesz jajka na dużą patelnię, zetną się szybciej. Z tego powodu również lepiej postawić ją na palniku z niewielkim ogniem, a nie z dużym. Aby jajecznica była bardziej aksamitna, możesz nie tylko rozmieszać żółtka i białka razem, ale także napowietrzyć je lekko, trzepiąc przez kilka minut trzepaczką. Pamiętaj także, by nie solić jajek przed wrzuceniem ich na patelnię ani podczas smażenia. Oprósz je solą dopiero wtedy, gdy wyłożysz porcje na talerze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.