Gulasz z kurczaka - przepis na lekki obiad
Gulasz z kurczaka będzie doskonałą opcją dla tych, którzy na przykład ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać mięsa wieprzowego. Chuda pierś z kurczaka będzie także lepszym wyborem dla osób dbających o linię. Jaki gulasz z kurczaka będzie najsmaczniejszy? Co do niego dodać?
Co do gulaszu z kurczaka?
Gulasz to danie, które wywodzi się z Węgier. Jego tradycyjne składniki to papryka, cebula i mięso. Obecnie ten podstawowy przepis jest modyfikowany, wzbogacany o wiele innych składników, jednak bazowa kompozycja to gwarancja dobrego smaku!
Dietetyczny gulasz z kurczaka możesz przygotować, lekko modyfikując przepis. Najpierw weź pod uwagę powód, dla którego chcesz, by był on lżejszy i mniej kaloryczny. Jeśli po prostu chcesz zadbać o linię, zmniejsz przede wszystkim ilość tłuszczu – obsmaż mięso na minimalnej ilości oleju lub po prostu podduś je. Jeżeli ważne są dla Ciebie konkretne powody zdrowotne, wyeliminuj inne składniki – najczęściej będą to ostre przyprawy, cebula i czosnek, których większość osób z dolegliwościami układu trawiennego powinna unikać.
Gulasz z kurczaka – przepis
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- duża czerwona papryka,
- 10 pieczarek,
- duża cebula,
- 2 marchewki,
- 2 pomidory lub 1 puszka (ok. 400 g) pomidorów bez skórki,
- 2 ząbki czosnku,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Jak zrobić gulasz z kurczaka?
Mięso z kurczaka oczyść z kostek, chrząstek i błonek. Pokrój je w kostkę, skrop odrobiną oleju lub oliwy, posyp słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Następnie wszystko wymieszaj i odstaw na około pół godziny w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało.
Umyj warzywa. Marchewki oskrob, z papryki wyjmij gniazdo nasienne, a pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę (możesz to sobie ułatwić, nacinając ją lekko przed zalaniem, będzie wtedy łatwiej odchodzić). Marchewkę pokrój w krążki, pieczarki w plastry, a cebulę, paprykę i pomidory w kostkę.
Na dużą patelnię lub do garnka przełóż zamarynowane w przyprawach mięso i obsmaż je krótko, po 3 minutach dodaj pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli, dołóż pozostałe warzywa. Jeśli korzystasz z pomidorów w puszce, wlej je również w tym momencie. Dodaj także wyciśnięte w wyciskarce ząbki czosnku. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś pod przykrywką przez około pół godziny na niedużym ogniu. Na koniec, gdy wszystkie warzywa zmiękną, dopraw ewentualnie przyprawami do smaku. Jeżeli chcesz, by gulasz był rzadszy, podlej go wywarem warzywnym lub bulionem drobiowym (może być rosół, który został z obiadu) bądź wodą. Zbyt rzadki sos zagęścisz, dodając odrobinę mąki lub mielonego siemienia lnianego (pamiętaj, by mąkę wymieszać najpierw z chłodną wodą) lub pokruszony czerstwy chleb razowy.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica