Karminadle śląskie - co to jest? Jak się robi karminadle?

Karminadle to potrawa wywodząca się z kuchni śląskiej. Często mówi się, że to zwykłe kotlety mielone, jednak karminadle różnią się od nich pewnymi szczegółami przygotowania. Jak zrobić karminadle śląskie?

Karminadle śląskie – co to jest?

Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze. Jadano je nie tylko na obiad, ale także podawano na chlebie, pokrojone w plastry. Typową zaś potrawą górnośląską są karbinadle – kotlety mielone z mięsa wieprzowego oraz… śledzia!

Zobacz wideo

Przepis na karminadle śląskie - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 500 g mięsa mielonego króliczego lub wołowego,
  • duże jajko,
  • czerstwa kajzerka,
  • spora cebula,
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • łyżeczka tymianku,

 Karminadle śląskie krok po kroku:

Czerstwą kajzerkę namaczamy w wodzie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy zeszkloną cebulkę i namoczoną kajzerkę. Wszystkie składniki łączymy rękami, a następnie doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Ponownie mieszamy i formujemy kotlety. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą i każdy kotlet obtaczamy w niej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z obu stron, by ładnie się przyrumieniły. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, używając papierowego ręcznika.

Karminadle ze śledziem, czyli karbinadle

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 150 g płatów solonego śledzia,
  • cebula,
  • jajko,
  • czerstwa kajzerka,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Solonego śledzia namaczamy przez noc w wodzie. Następnie mielimy go w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Cebulę kroimy w niedużą kostkę, a następnie podsmażamy na patelni i odstawiamy, by ostygła. Bułkę namaczamy w wodzie lub mleku. Mięso oraz rybę przekładamy do sporej miski, wbijamy jajko, dodajemy zeszkloną cebulę i namoczoną bułkę. Masę wyrabiamy przy użyciu rąk, dodajemy także sól, pieprz i majeranek do smaku. Formujemy nieduże, lekko spłaszczone kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.

Jak podawać karminadle?

Jeżeli dbasz o linię lub musisz ograniczyć smażone potrawy, możesz to dnie przygotować w piekarniku. Dodaj jednak odrobinę oleju do masy mięsnej. Kotlety rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Karbinadle i karminadle z pieca również będą bardzo smaczne!

A może chcesz przygotować tradycyjny śląski obiad? Według przepisu przygotuj śląskie karbinadle bądź karminadle. Z kapusty kiszonej oraz puree ziemniaczanego przygotuj "ciapkapustę" - wystarczy połączyć te dwa składniki. Do ciapkapusty dodaj też podsmażoną cebulkę, trochę pokrojonej w kostkę kiełbasy lub boczku (zobacz również: Jak zrobić kapustę zasmażaną? Pyszny dodatek do tradycyjnego obiadu). Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.