Kurczak jak z KFC to jeden z najchętniej odtwarzanych przez nas przepisów. Nic zatem dziwnego, że co jakiś czas do sieci wycieka rzekomo jedyny prawdziwy przepis na to popularne danie z restauracji szybkiej obsługi. Za każdym razem autorzy "przecieku" zarzekają się, że z podanego przez nich przepisu wyjdzie nam idealna panierka jak z KFC.
W 2016 roku oryginalny ponoć przepis opublikowała na swoich łamach gazeta Chicago Tribune. Według niej tajną recepturę zdobył przypadkiem Joe Ledington (jak podawała gazeta - siostrzeniec słynnego właściciela KFC, Haralda Sandersa). Podał on dziennikarzom tytułu przepis na sekretną mieszankę jedenastu ziół, których kompozycja sprawia, że nasz domowy kurczak będzie smakował właśnie jak ten z KFC.
Niestety, zarówno przedstawiciele sieci restauracji KFC, jak i sam Joe Ledington podważyli autentyczność opublikowanego przez Chicago Tribune przepisu. Oryginalna receptura, której autorem jest Harald Sanders, znany z logo sieci "Colonel Sanders", czyli pułkownik Sanders), a która powstała w roku 1940, jest bowiem największą tajemnicą firmy. Jak donosi prasa (choć może to być oczywiście jedna z miejskich legend), spoczywa ona ponoć w dobrze strzeżonym miejscu - sejfie o ścianach grubych na ponad pół metra, który przez 24 godziny na dobę znajduje się pod nadzorem kamer i zabezpieczony jest czujnikami ruchu.
W związku z tym trudno powiedzieć, czy przepis, który opublikowała gazeta, jest bliski, czy daleki od oryginału. Możecie jednak spróbować go wykorzystać, by przygotować swoją wersję kurczaka jak z KFC.
Przygotowanie krok po kroku:
W podobny sposób, jak udka, możecie również przygotować skrzydełka z kurczaka jak z KFC. Pamiętajcie jednak, że są one o wiele mniejsze, więc wymagają krótszego czasu smażenia. W przeciwieństwie do udek nie musicie ich również wcześniej obgotowywać. Podobnie jak filet z kurczaka, wystarczy je jedynie zamarynować w maślance, obtoczyć w przyprawach, a następnie usmażyć.
Uważaj, żeby smażyć kawałki kurczaka na niezbyt mocnym ogniu. Dzięki temu równomiernie usmażą się z każdej strony i nie będą surowe w środku. Jeśli ogień będzie zbyt mocny, panierka a la KFC się przypali, a mięso nie będzie dosmażone.
Do marynowania kurczaka najlepiej używać maślanki. Właśnie jej używa się zazwyczaj w USA. Dzięki swojej kwaskowości doskonale zmiękcza mięso przed dodaniem przypraw i smażeniem.
Złociste, chrupiące kąski kurczaka smakują doskonale m.in. przede wszystkim w klasycznej odsłonie - z dodatkiem sałatki colesław i frytek - najlepiej tych domowych (zobacz: Jak zrobić frytki, żeby zawsze były idealne? Naukowcy tłumaczą). Jeśli jednak nie macie ochoty, by smażyć również frytki, możecie podać takie chrupiące kąski z ziemniaczanym puree lub ziemniakami pieczonymi. Jako dodatek świetnie sprawdzi się także mizeria albo sałata ze śmietaną czy jogurtem. Do kurczaka a la KFC pasują również różne sosy - od ketchupu i majonezu, po sos tysiąca wysp lub sos czosnkowy.
Pamiętajcie, że tak przygotowany kurczak jak z KFC smakuje świetnie również na zimno. Z tego powodu doskonale sprawdzi się również jako przekąska na piknik.