Jak ugotować makaron, by zawsze był idealny? Poradnik dla początkujących i zaawansowanych kucharzy
Gotowanie makaronu to jedna z podstawowych umiejętności każdego kucharza. Rozgotowany lub twardy makaron może zniszczyć niejedno danie! Jak więc prawidłowo gotować różne jego rodzaje? Podpowiadamy!
Jak ugotować makaron ryżowy? Jak ugotować makaron sojowy?
Makarony ryżowy i sojowy podajemy do dań azjatyckich – na przykład warzyw smażonych z makaronem, orientalnych sosów czy chrupiących sajgonek. Ryżowy nie zawiera tłuszczów, a sojowy ma ich bardzo mało. Oba za to nie zawierają glutenu i są lekkostrawne – dlatego też zalecane są osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego oraz chorującym na celiakię. Makaronu sojowego oczywiście nie powinny spożywać osoby z alergią na soję!
Zarówno makaronu ryżowego, jak i sojowego tak naprawdę nie gotuje się, ale zaparza. Potrzebną ilość makaronu wrzucamy do głębokiego talerza lub do miski. Zagotowujemy wodę, a następnie zalewamy nią odłożony makaron. Następnie przykrywamy naczynie pokrywką lub dużym talerzem i czekamy. To, kiedy makaron będzie gotowy, zależy od jego grubości – najcieńszy rodzaj, nitki, będą miękkie już po 3-4 minutach! Wstążki powinny być miękkie po około 7-8 minutach, natomiast makaronowi o grubszym kształcie trzeba dać jeszcze chwilę.
Jak ugotować makaron do spaghetti?
Przyjęło się, że makaron do spaghetti – a także inne makarony, które wykorzystujemy do sosów – powinny być al dente. Oznacza to, że makaron jest lekko niedogotowany, ale nie twardy. Uchodzi on za zdrowszy rodzaj makaronu – od rozgotowanego różni go przede wszystkim wartość indeksu glikemicznego, która jest niższa. Ile gotować makaron? Tę informację należy sprawdzić na opakowaniu i dobrze pilnować tego czasu. Jeżeli producent nie podaje informacji, jak długo gotować makaron, by był al dente, można wyjąć go z wody około 2-3 minuty przed czasem.
Jak ugotować makaron – wskazówki:
- Makaron wrzucaj do wody dopiero wtedy, gdy się ona zagotuje. Po zagotowaniu dodawaj też sól.
- Wykorzystaj dużą ilość wody – na 100 g suchego makaronu wlej około 1 litr wody.
- Jeśli nie masz wysokiego garnka, nie musisz łamać makaronu do spaghetti. Zanurz go w wodzie do połowy, a gdy ona zmięknie, włóż pozostałą część.
- Mieszaj makaron podczas gotowania – zapobiegniesz dzięki temu przywieraniu do dna garnka i ewentualnemu przypaleniu.
- Nie gotuj makaronu w bulionie, który chcesz wykorzystać do zupy lub sosu – wchłonie on wodę i cały smak!
- Dodawanie oleju lub oliwy do gotowania makaronu budzi kontrowersje – jedni uważają, że dzięki temu makaron się nie skleja, inni przypominają, że nie ma to znaczenia, ponieważ tłuszcz jest lżejszy od wody i będzie na wierzchu.
- Staraj się polewać sosem świeżo ugotowany makaron – będzie najsmaczniejszy.
- Jeżeli gotujesz makaron, który ma być potem elementem zapiekanki, zawsze gotuj go co najwyżej al dente.
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!