Jak sprawdzić, czy patelnia już się dobrze rozgrzała? Jest prosty sposób - użyj odrobiny wody

Smażenie na nierozgrzanej patelni to częsta praktyka wśród domowych kucharzy. Wpływa to na strukturę dania, pogarsza jego smak, a nawet może spowodować dolegliwości żołądkowe. Jak sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco gorąca?
Zobacz wideo

Dobrze rozgrzana patelnia kluczem do idealnego dania

W imię oszczędności czasu często ignoruje się etap porządnego rozgrzania patelni. A przecież w smażeniu chodzi o to, by jedzenie nie nasiąkało zimnym tłuszczem. Zewnętrzna strona mięsa powinna szybko się ściąć i zamknąć wewnątrz soki, zapewniając tym samym soczystość dania. Z kolei warzywa wrzucone na taką patelnię powinny zmięknąć, ale bez zbędnego nasiąkania tłuszczem, dzięki czemu cała potrawa jest i lżejsza, i smaczniejsza. Przekonaliśmy was? No to teraz pozostaje pytanie, jak sprawdzić, czy patelnia jest dobrze nagrzana? Metoda "na oko" nie jest zbyt miarodajna. Termometr spożywczy nie zawsze jest pod ręką. Jest jednak pewien naukowy sposób. Przygotujcie trochę wody.

Skacząca kropla wody

Najpierw podgrzejcie patelnię na średniej mocy palnika. Następnie na suchą patelnię wlejcie kilka kropel wody. Po chwili wyparują. Powtarzajcie czynność do momentu, aż krople przestaną od razu parować, a połączą się w jedną większą i zaczną skakać po powierzchni patelni. Dopiero po chwili powoli wyparują. Wtedy naczynie jest gotowe, by wlać na nie tłuszcz, a następnie włożyć jedzenie, które chcecie usmażyć. Potem możecie zmniejszyć lub zwiększyć ogień, w zależności od tego, co smażycie i jaki chcecie osiągnąć efekt.

Dobrze rozgrzana patelnia kluczem do idealnego daniaDobrze rozgrzana patelnia kluczem do idealnego dania Fot. Shutterstock

Dlaczego woda jeździ po patelni, a nie paruje?

Dzieje się to dzięki zjawisku Leidenfrosta. W skrócie chodzi o to, że kropla wody, która styka się z powierzchnią o znacznie wyższej temperaturze niż ta, w której woda wrze, wytwarza wokół siebie izolacyjną warstwę pary. Warstwa ta jest stabilna i hamuje dopływ ciepła do wnętrza kropli, dlatego ta wyparowuje zdecydowanie wolniej, a dodatkowo zaokrągla się i zaczyna odbijać od powierzchni patelni.

Smażenie - po kolei

Faktem jest, że ta metoda działa i w doskonały sposób wskazuje moment, w którym patelnia jest dobrze rozgrzana. Wiele przepisów zakłada rozgrzewanie naczynia wraz z olejem. Jednak bardzo łatwo doprowadzić do palenia się tłuszczu (w szczególności masła), a w efekcie potrawa wychodzi niesmaczna i niezbyt zdrowa. Dlatego ważne jest, by najpierw rozgrzać patelnię, później wlać na nią olej, a gdy ten przejmie ciepło z jej powierzchni, rozpocząć smażenie potraw. Jeśli tłuszczu jest sporo, nagrzanie się zajmie mu chwilę. W momencie, gdy zauważycie na jego powierzchni rozchodzące się kręgi, możecie wkładać jedzenie.

Dzięki odpowiedniemu rozgrzaniu patelni wasze potrawy będą doskonale usmażone i mniej ciężkostrawne. Warto jest więc poświęcić trochę więcej czasu dla dobrego jedzenia. Wasze kubki smakowe wam podziękują.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA