Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe
Zupa węgierska gulaszowa - z czego jest zrobiona?
Zupa gulaszowa po węgiersku, właśnie tak, jak jej nazwa wskazuje, przypomina tradycyjny gulasz, który zwykle jest jadany razem z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi. Do jej głównych składników należą: mięso wołowe lub wieprzowe, papryka, cebula i przecier pomidorowy. Dokładny przepis znajdziecie poniżej, a do wypróbowania go zapraszamy wszystkich, niezależnie od doświadczenia – choć przygotowanie zupy gulaszowej jest dość czasochłonne, każdy powinien sobie z nią poradzić!
Węgierska zupa gulaszowa - przepis:
Składniki:
- 500 g mięsa chudego mięsa wołowego lub wieprzowego,
- 3 papryki (mogą być różnokolorowe),
- 4 ziemniaki,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów (lub 3 średnie świeże pomidory),
- 1 marchewka,
- 1,5 litra wody,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- odrobina oleju do smażenia,
- sól i pieprz,
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, cząber, majeranek, tymianek
Przygotowanie:
Mięso oczyść z błonek i kostek, a następnie pokrój w około 2-centymetrowe kawałki. Oprósz je słodką papryką i tymiankiem i odstaw na około godzinę w chłodne miejsce, by się dobrze zamarynowało. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć do dużej miski, wlawszy wcześniej do niej odrobinę oleju. Dodaj zamarynowane mięso i smaż, aż będzie lekko rumiane. Następnie zalej mięso i cebulę wodą, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Duś pod przykryciem. W trakcie duszenia pokrój w kostkę ziemniaki, a marchewkę w plastry i dodaj do mięsa. Pokrój również paprykę (i pomidory, jeśli używasz świeżych), a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Gdy zarówno mięso, jak i ziemniaki będą prawie miękkie, paprykę i pomidory wrzuć do garnka, dodaj także rozdrobniony czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką, cząbrem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz dodać do zupy gulaszowej czerwone wino. 250 ml wina wlej do zupy razem z pomidorami i gotuj kilka minut bez przykrywki, by alkohol odparował. Jeżeli natomiast zupa jest zbyt rzadka (na przykład przez soczyste pomidory lub za dużą ilość wody), możesz ją zagęścić, używając mąki kukurydzianej lub mielonego siemienia lnianego. By nie powstały kluski, rozrób odrobinę mąki bądź siemienia z letnią wodą, następnie dodaj 2 łyżki zupy, dobrze wymieszaj i połącz z resztą dania.
Zupa gulaszowa węgierska – jak podawać?
Ze względu na to, że do zupy gulaszowej dodajemy sporą ilość mięsa oraz ziemniaków, będzie ona bardzo sycąca. Możemy ją jednak podać z pełnoziarnistym chlebem lub bagietką. Do przyozdobienia każdej porcji nada się natka pietruszki.
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
-
Robert Makłowicz - jakie potrawy zjadł w swoich programach? Powstała analiza. Nie tylko liczby robią wrażenie
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz
- Makaron w kozim wydaniu.
- Potrawy z ziemniaków. Przekonaj się, co wiesz o tym polskim warzywie. Będzie komplet?
- Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie