Zrazy ze schabu
Co to są zrazy ze schabu?
Zrazy zawijane ze schabu to nieco inna wersja tradycyjnych zrazów – te bowiem przygotowuje się z mięsa wołowego. Ze względu na to, że wieprzowina jest tańsza, wiele osób właśnie z niej przyrządza smakowite zrazy. Jeśli nie mamy mięsa wołowego, bez obaw sięgajmy po schab wieprzowy – w tej wersji zrazy również są przepyszne!
Przepis na zrazy ze schabu z sosem
Składniki:
- 600 g schabu,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 papryka
- 1 cebula,
- kawałek słoniny (ok. 50-60 g),
- kilka łyżek musztardy,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 listki laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- olej do smażenia,
- łyżka mąki
Zrazy ze schabu – przygotowanie
Mięso pokrój na plastry o grubości około 1,5 centymetra – z podanej ilości powinno wyjść 6-7 plastrów. Każdy z nich rozbij przy użyciu tłuczka do mięsa, a następnie nasmaruj musztardą, oprósz majerankiem, solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na około pół godziny, by mięso się zamarynowało.
Ogórki i paprykę pokrój w słupki, a cebulę w piórka. W podobny sposób pokrój także słoninę. Gdy mięso się zamarynuje, na środku każdego z nich ułóż pasek papryki, ogórka, słoniny i podłużny kawałek cebuli, a następnie zwiń w roladkę i zabezpiecz krótkimi wykałaczkami. Każdy zraz obsmaż na patelni na odrobinie oleju, by mięso lekko się przyrumieniło.
Wszystkie zrazy przełóż do rondelka i ułóż je ciasno. Zalej wodą tak, aby wszystkie były przykryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, a także wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem, a następnie przykryj pokrywką i duś przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Na koniec gotowania zagęść sos łyżką mąki – rozmieszaj ją z letnią wodą w kubku, a potem dodaj kilka łyżek gotującego się wywaru i dobrze połącz. Następnie wmieszaj całość do sosu.
Co do zrazów ze schabu?
Poza tradycyjnym nadzieniem do zrazów, możesz przygotować także inne wersje smakowe. Bardzo dobre będą na przykład zrazy zawijane ze schabu z suszonymi pomidorami i serem mozzarella w środku. Swoje grono wielbicieli mają także zrazy z pieczarkami i serem żółtym. Do obydwu wersji nadzień można dodać także słupki z boczku, by mięso było bardziej soczyste. Takie zrazy lepiej smakują duszone w sosie własnym (czyli bez dolewania wody i robienia dodatkowego sosu) lub pieczone w piekarniku. Sos do nich można przygotować osobno – lekki śmietanowy, koperkowy lub szpinakowy. Przygotowanie zrazów do pieczenia wygląda bardzo podobnie – rozbijamy mięso, doprawiamy je (można pominąć dodatek musztardy), zawijamy nadzienie. Nie musimy ich obsmażać przed pieczeniem. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy odrobiną oliwy lub oleju i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą i buraczkami, ogórkami kiszonymi bądź małosolnymi.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki