Bataty w piekarniku przygotowuje się podobnie jak ziemniaki. Tak naprawdę niewiele trzeba, by były wyśmienite – dodatek masła i rozmarynu bądź czosnku sprawi, że będą prawdziwie rozpływać się w ustach. Pieczone bataty to doskonały pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do obiadu! Jak je zrobić?
Bataty – jak piec?
Jeżeli chcemy zrobić bataty pieczone w całości, powinniśmy kupić kilka niedużych batatów – szybciej się wtedy upieką. Należy również zwrócić uwagę, by wtedy każdy z nich był podobnej wielkości, ponieważ to właśnie od niej zależy czas pieczenia batatów – większe bulwy mogą być niedopieczone, nawet jeśli te mniejsze będą już gotowe.
Bataty pieczone w całości – składniki:
- ok. 1 kg niedużych, w miarę równych batatów,
- oliwa z oliwek lub olej dobrej jakości,
- sól
- będziesz także potrzebować folii aluminiowej
Bataty pieczone - krok po kroku:
- Bataty dokładnie umyj – nie potrzeba obierać ich ze skórki.
- Każdego umieść na kawałku folii aluminiowej na tyle dużym, by móc go łatwo zawinąć.
- Bulwy skrop oliwą lub olejem i oprósz solą, a następnie dobrze rozprowadź tłuszcz na każdej sztuce.
- Każdą zawiń w folię i ułóż w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
- Bataty w piekarniku powinny spędzić około 40 minut – 1 godziny, ale dokładny czas pieczenia nie jest możliwy do podania – zależy od wielkości bulw.
- Piecz je tak długo, aż będą miękkie.
- Każdy pieczony batat rozwiń, rozetnij i dodaj do niego masło czosnkowe lub wymieszane z rozmarynem.
- Bataty podawaj gorące.
Faszerowane bataty z piekarnika
Pieczone bataty można też zrobić z dodatkiem innych składników. Wtedy nie musisz kupować aż tak małych bulw – wielkość nie będzie już miała takiego znaczenia, bo bataty będą rozkrojone.
Składniki:
- 2 bataty,
- garść pomidorków koktajlowych,
- krążek sera camembert,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- listki świeżej bazylii,
- sól
Przygotowanie:
- Bataty wyszoruj i przekrój wzdłuż na połówki.
- Skrop je oliwą i oprósz solą, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż będą miękkie.
- Po tym czasie widelcem zburz wierzchnią warstwę miąższu.
- Ser camembert pokrój w kostkę, posyp nim połówki batatów i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
- Przygotuj sos balsamiczny – wymieszaj 3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu balsamicznego.
- Na każdym batacie połóż pomidorki koktajlowe, skrop je sosem balsamicznym i połóż na nich listki bazylii. Podawaj gorące.
Jak podawać pieczone bataty?
Sposobów na bataty z piekarnika jest wiele. Możesz zapiec je z dodatkiem ciecierzycy i sera feta, dodać do nich mango, granat lub pesto. Jeśli lubisz kuchnię fusion, zainspiruj się tradycyjnymi daniami z różnych regionów Polski: pieczony batat z oscypkiem i żurawiną albo podany (po upieczeniu) z twarożkiem a la pyra z gzikiem, też będzie wyśmienity!