Pierś z indyka pieczona na dwa sposoby

Pierś z indyka pieczona w piekarniku doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na romantyczną kolację. Mięso z piersi indyka uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs, więc warto włączyć je do swojej codziennej diety. Jak piec pierś z indyka? Zapraszamy po przepisy!
Zobacz wideo

Pieczona pierś z indyka będzie dobrze smakować zarówno solo, z chrupiącą skórką, jak i z dodatkiem warzyw. W wersji dietetycznej ze skórki należy oczywiście zrezygnować i cieszyć się niską kalorycznością – to tylko 135 kalorii na 100g! Tłusta skórka oczywiście tę kaloryczność zwiększa. To jednak także doskonałe źródło białka, witamin z grupy B (zwłaszcza B3, B6 i B12), selenu i cynku. Pierś z indyka z piekarnika to oczywiście nie jedyny sposób na przyrządzenie jej – jest ich mnóstwo, więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie!

Pieczona pierś z indyka – przepis

Składniki:

  • 1 pierś z indyka,
  • 4 łyżki dobrej jakościowo oliwy,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • opcjonalnie możesz również użyć nieco ulubionych ziół - świeżych lub suszonych (np. majeranku, tymianku)

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka dokładnie umyj i osusz.
  2. Czosnek obierz i wyciśnij w wyciskarce.
  3. W szklance połącz oliwę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i rozdrobniony czosnek (a także ewentualnie wybrane przyprawy).
  4. Taką mieszanką natrzyj mięso i odstaw do lodówki na około 2 godziny, by się zamarynowało.

Ile piec pierś z indyka?

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Pierś z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz przez godzinę.
  3. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 20 minut, by skórka się dobrze zrumieniła i była chrupka.
  4. Gdy pierś z indyka się upiecze, wyjmij ją, odstaw na kilka minut, a dopiero potem krój w plastry.

Pierś z indyka pieczona z warzywami

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi indyka,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka żółta,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • kulka mozzarelli,
  • sól i pieprz do smaku

Jak piec pierś z indyka z warzywami?

  1. Filet z piersi indyka pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Oprósz je solą i pieprzem oraz posyp odrobiną bazylii i oregano odstaw na godzinę do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
  3. Sparz pomidory: Ich skórkę natnij lekko dookoła.
  4. Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
  5. W tym czasie skórka powinna zacząć lekko odchodzić – teraz łatwiej będzie ją ściągnąć.
  6. Sparzone pomidory pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Obie papryki oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
  8. Pieczarki dokładnie umyj i skrój w plasterki.
  9. Wszystkie warzywa wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, dodaj bazylię, oregano, sól i pieprz, a na wierzch połóż kawałki filetów.
  10. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 45 minut.
  11. Mozzarellę zetrzyj na tarce (gdy masz twardy rodzaj) lub pokrój w kostkę (miękką).
  12. Około 10 minut przed końcem pieczenia, posyp mięso serem, by się dobrze roztopił.

Jak podawać pieczoną pierś z indyka?

Pierś z indyka pieczona – czy to sama, czy z warzywami – może być podawana z różnymi dodatkami. Warto pamiętać, by były one lekkie. Sprawdzą się młode ziemniaczki z wody lub pieczone, brązowy lub biały ryż bądź kasza jaglana. Pierś pieczoną solo można także podawać z gotowanym brokułem, kalafiorem lub lekką warzywną sałatką.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.