Pieczona pierś z indyka będzie dobrze smakować zarówno solo, z chrupiącą skórką, jak i z dodatkiem warzyw. W wersji dietetycznej ze skórki należy oczywiście zrezygnować i cieszyć się niską kalorycznością – to tylko 135 kalorii na 100g! Tłusta skórka oczywiście tę kaloryczność zwiększa. To jednak także doskonałe źródło białka, witamin z grupy B (zwłaszcza B3, B6 i B12), selenu i cynku. Pierś z indyka z piekarnika to oczywiście nie jedyny sposób na przyrządzenie jej – jest ich mnóstwo, więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie!
Pieczona pierś z indyka – przepis
Składniki:
- 1 pierś z indyka,
- 4 łyżki dobrej jakościowo oliwy,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu
- opcjonalnie możesz również użyć nieco ulubionych ziół - świeżych lub suszonych (np. majeranku, tymianku)
Przygotowanie:
- Pierś z indyka dokładnie umyj i osusz.
- Czosnek obierz i wyciśnij w wyciskarce.
- W szklance połącz oliwę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i rozdrobniony czosnek (a także ewentualnie wybrane przyprawy).
- Taką mieszanką natrzyj mięso i odstaw do lodówki na około 2 godziny, by się zamarynowało.
Ile piec pierś z indyka?
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Pierś z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz przez godzinę.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 20 minut, by skórka się dobrze zrumieniła i była chrupka.
- Gdy pierś z indyka się upiecze, wyjmij ją, odstaw na kilka minut, a dopiero potem krój w plastry.
Pierś z indyka pieczona z warzywami
Składniki:
- 500 g filetów z piersi indyka,
- 2 duże pomidory,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka żółta,
- 200 g pieczarek,
- 2 łyżeczki bazylii,
- 2 łyżeczki oregano,
- kulka mozzarelli,
- sól i pieprz do smaku
Jak piec pierś z indyka z warzywami?
- Filet z piersi indyka pokrój na mniejsze kawałki.
- Oprósz je solą i pieprzem oraz posyp odrobiną bazylii i oregano odstaw na godzinę do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
- Sparz pomidory: Ich skórkę natnij lekko dookoła.
- Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
- W tym czasie skórka powinna zacząć lekko odchodzić – teraz łatwiej będzie ją ściągnąć.
- Sparzone pomidory pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Obie papryki oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
- Pieczarki dokładnie umyj i skrój w plasterki.
- Wszystkie warzywa wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, dodaj bazylię, oregano, sól i pieprz, a na wierzch połóż kawałki filetów.
- Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 45 minut.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce (gdy masz twardy rodzaj) lub pokrój w kostkę (miękką).
- Około 10 minut przed końcem pieczenia, posyp mięso serem, by się dobrze roztopił.
Jak podawać pieczoną pierś z indyka?
Pierś z indyka pieczona – czy to sama, czy z warzywami – może być podawana z różnymi dodatkami. Warto pamiętać, by były one lekkie. Sprawdzą się młode ziemniaczki z wody lub pieczone, brązowy lub biały ryż bądź kasza jaglana. Pierś pieczoną solo można także podawać z gotowanym brokułem, kalafiorem lub lekką warzywną sałatką.