Zawsze wydawało ci się, że jesteś kiepskim cukiernikiem? Że ciasta niespecjalnie ci wychodzą? Mimo wszystko zrób ciasto ze śliwkami. Ucierane to najlepszy pomysł! To przecież właśnie o nim była piosenka, którą śpiewają przedszkolaki: najłatwiejsze ciasto w świecie…
Składniki:
Uwaga: ciasto ucierane możesz przygotować także, używając oleju zamiast masła.
Zacznij wtedy od ubicia białek na sztywno, dodania cukru i wmieszania żółtek. Następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wlej 3/4 szklanki oleju.
Ucierane ciasto ze śliwkami to doskonały pomysł na piknik czy deser po lekkim obiedzie. Po upieczeniu możesz po prostu posypać je cukrem pudrem. Możesz jednak przygotować kruszonkę. Zanim wstawisz je do piekarnika, posiekaj lub rozetrzyj w palcach 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki zimnego masła i 3 łyżki cukru, tak, aby powstały grudki (zobacz również: Jak zrobić kruszonkę?). Tak zrobioną kruszonką wysyp je na owocach i piecz razem z ciastem.
Ciasto ucierane ze śliwkami będzie doskonale smakować ze szklanką zimnego mleka, chłodnym kompotem owocowym lub orzeźwiającą wodą z miętą i cytryną.
Takie ciasto możesz przygotować z dowolnymi składnikami. Najlepiej sprawdzą się świeże owoce – korzystaj z truskawek, jagód, porzeczek, malin czy jabłek. Poza sezonem możesz użyć także przetworów – ciasto z dżemem jagodowym czy frużeliną malinową również będzie palce lizać! Możesz także skorzystać z mrożonych owoców – pamiętaj jednak, by rozmrozić je przed pieczeniem i odsączyć z nadmiaru soku i wody, by nie powstał zakalec! Całe lub pokrojone owoce możesz także wmieszać do ciasta przed upieczeniem.