Zupa krem z dyni zazwyczaj doprawiana jest imbirem, kurkumą i cynamonem, co sprawia, że idealnie sprawdza się w chłodne jesienne wieczory. Jeśli mamy ochotę na dyniowy krem w lżejszej wersji, który lepszy będzie na wiosenne i letnie dni, możemy przygotować go bez tych przypraw. Taka wersja również będzie bardzo smaczna! Jak zrobić krem z dyni?
Jednym z najbardziej problematycznych momentów podczas przyrządzania kremowej zupy dyniowej jest wydrążenie dyni. Potrafi ona przysporzyć wielu kłopotów, jeśli nie wiemy jak to zrobić! Aby wydrążyć dynię, musimy przede wszystkim stabilnie ją ustawić. W tym celu należy ściąć nieduży kawałek z jej spodu, by mogła równo stać. Następnie odcinamy górną część dyni kończącą się ogonkiem – należy odciąć około 1/4 – i wykrawamy nożem otwór w miąższu, by dostać się do pestek. Następnie metalową łyżką wygarniamy dokładnie wszystkie pestki z dyni. Zamiast wyrzucać, możemy je wysuszyć i zjeść. Potem kroimy dynię na mniejsze kawałki i pieczemy na blasze, skropioną oliwą. Pieczenie powinno odbywać się w 180 stopni Celsjusza i trwać około 45 minut lub dłużej, aż dynia zmięknie. Po wystudzeniu łatwo będzie zdjąć z niej skórkę.
Składniki:
* Aby zrobić domowy wywar, gotujemy włoszczyznę (w wypadku bulionu drobiowego oczywiście dodajemy też kurczaka lub indyka) w ok. 1 l wody z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie przecedzamy bulion przez sitko, a ugotowane warzywa i mięso wykorzystujemy do farszu na pierogi lub domowego pasztetu. Uwaga! Do przygotowania tej zupy raczej nie będzie pasować intensywny bulion wołowy lub wieprzowy ani grzybowy czy rybny.
Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do bulionu razem z ząbkami czosnku i gotujemy do miękkości. Upieczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i również wrzucamy do bulionu. Gotujemy razem przez chwilę, a następnie wszystko starannie blendujemy na gładką masę. Dolewamy sok wyciśnięty z połówki cytryny, łyżkę płynnego miodu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupa krem z dyni może być podawana z kwaśną śmietaną – do każdej porcji nakładamy jej sporą łyżkę. Orzeźwiającego aromatu dodadzą zupie świeże listki mięty i odrobina skórki z cytryny startej na wierzch. Dobrym pomysłem na podanie są także grzanki maczane w oliwie, pestki dyni lub posiekane orzechy. Jeśli natomiast chcemy, by zupa była bardziej treściwa, podajmy ją z mięsnym wkładem – obranym ze skórki mięsem z pałek kurczaka, na których gotowaliśmy bulion. W wersji bezmięsnej doskonale sprawdzi się wędzony twaróg lub tofu.