Makaron z pieczarkami - proste i smaczne danie na obiad

Makaron z pieczarkami to jedno z najprostszych dań obiadowych, jakie możemy sobie wyobrazić. Szukasz prostego dania do przyrządzenia? Z mięsem? Bez? Nie ma sprawy! Przedstawiamy dwa proste przepisy - dowiedz się, jak zrobić makaron z pieczarkami!
Zobacz wideo

Pieczarki z makaronem smakują wyśmienicie – to jedno z najlepszych połączeń, jakie możemy sobie wyobrazić. Do takiego dania warto wybrać makaron pełnoziarnisty, jego kształt natomiast nie ma większego znaczenia – ważne tylko, by nie był to drobny makaron, ale raczej świderki (lub kokardki, rurki) bądź któryś z długich makaronów. Warto wykorzystać makaron pełnoziarnisty – bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami i innymi dodatkami.

Co dodać do makaronu z pieczarkami?

Najlepszy sos do makaronu z pieczarkami i kurczakiem to sos śmietanowy – doskonale pasuje on do tego dania i jest prosty w przygotowaniu. Uzupełnij go cebulą i przyprawami. Makaron z pieczarkami w wersji bezmięsnej będzie doskonale smakował z dodatkiem innych warzyw – papryką, szpinakiem, soczewicą, suszonymi pomidorami czy cukinią.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 200 g suchego makaronu tagliatelle, penne lub świderki,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka granulowanego czosnku (może być także suszony czosnek niedźwiedzi),
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron tagliatelle ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Kurczaka oczyść, obmyj i pokrój w kostkę.
  3. Posyp go papryką i czosnkiem, na następnie odstaw w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało.
  4. W tym czasie pieczarki pokrój w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
  5. Następnie rozgrzej masło na patelni i zeszklij cebulę.
  6. Potem dodaj kurczaka, a gdy się lekko zrumieni, wrzuć również pieczarki. Wymieszaj i podsmaż całość.
  7. Wlej śmietankę i dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw gałką muszkatołową i zapraw łyżką mąki (rozrobionej uprzednio w kubku z odrobiną chłodnej wody).
  8. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z gorącym makaronem.

Makaron z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:

  • 150 g suchego makaronu (np. kokardki, penne, świderki lub tagliatelle),
  • 300 g świeżych liści szpinaku lub szpinaku baby,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, serka mascarpone lub śmietanki 30 proc.,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia lub 3 łyżki oliwy z zalewy z pomidorów

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Szpinak dokładnie umyj, pieczarki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  3. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, wrzuć cebulę, dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek i zeszklij.
  4. Następnie wrzuć pieczarki i szpinak, duś pod przykrywką tak długo, aż pieczarki zmiękną, a szpinak zwiędnie.
  5. Wtedy dodaj jogurt naturalny(ew. mascarpone lub śmietankę) i dopraw ziołami prowansalskimi.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Opcjonalnie – przed podaniem posyp startym parmezanem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.