Wodorosty wakame to algi, które należą do grupy brunatnic. Mają one kształt poskręcanych cienkich pasemek w kolorze oliwkowym. Rosną w zbiornikach wodnych w miejscach, gdzie głębokość wody nie przekracza 6 metrów. Wykorzystywane są w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej, a ich popularność rośnie – są uważane za tzw. superfood! Algi wakame mają charakterystyczny, lekko słodkawy smak, w którym wyraźnie także przebija się aromat morszczyzny.
Glony wakame to przede wszystkim doskonałe źródło kwasu foliowego (czyli witaminy B9) oraz innych witamin z grupy B. Powinny je zatem spożywać kobiety w ciąży oraz te, która do ciąży się przygotowują. Dzięki związkowi o nazwie fukoksantyna (będącego jednocześnie barwnikiem) znacznie wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Fukoksantyna ma również właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że może mieć wpływ na hamowanie rozwoju nowotworów. Wodorosty wakame dostarczają 45 kalorii na 100 gramów, co również sprawia, że śmiało można włączyć je do diety. Dodatkowo algi te dostarczają witaminy A, C, E i K, a także sodu i manganu. Są także – podobnie jak ryby i owoce morza - doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, przez co zalecane są m.in. wegetarianom i weganom.
Z wodorostów wakame przygotujesz przede wszystkim przepyszne sałatki. Jeśli chcesz użyć alg w tym celu, możesz je kupić zarówno w słoiczkach, zalane solanką, jak i w wersji suszonej. Glony wakame nadają się także do przyrządzania zup – będą rewelacyjnym dodatkiem do zupy miso lub ramenu. Jeżeli planujesz ugotować zupę z wakame, kup je raczej w formie suszonej. Uwaga – pamiętaj, że suszone glony wakame po namoczeniu w wodzie zwiększają objętość nawet kilkanaście razy!
Najprostsza sałatka z glonów wakame
Składniki:
Sposób przygotowania:
Powyższy przepis to klasyczna i najpopularniejsza wersja sałatki z alg wakame. Jeśli chcesz ją wzbogacić, możesz wypróbować następujące pomysły:
- dodaj do sałatki kiełki fasoli mung,
- podaj sałatkę z wodorostów wakame z „filecikami” z grejpfruta lub pomarańczy (z cienkimi, obranymi cząstkami tych owoców),
- zamiast sezamu pokrusz orzechy nerkowca.