Jakie świeże grzyby na zupę?
Ze znalezionych w lesie grzybów można zrobić różne zupy. Nadadzą się zarówno borowiki, prawdziwki, koźlaki i podgrzybki, jak i maślaki – wykorzystamy je jednak do różnych zup. Świeżo zebrane borowiki, koźlaki, prawdziwki lub podgrzybki doskonale będą smakować w zupie z dodatkiem ziemniaków, z maślaków natomiast powstanie pyszna zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej, którą zapewne dobrze zna wiele naszych babć i dziadków.
Jak przygotować grzyby na zupę grzybową?
Po grzybobraniu należy niezwłocznie oczyścić wszystkie grzyby. Zaczynamy od przebrania grzybów – trzeba sprawdzić, czy nie ma w nich robaków. Niekiedy dopiero podczas oczyszczania okazuje się, że grzyb, który w lesie wyglądał nieźle, nie nadaje się niestety do zjedzenia. Następnie przy użyciu nożyka oskrobujemy wszystkie zanieczyszczenia, zdejmujemy listki, igły i trawę. Dodatkowo koźlakom i prawdziwkom obieramy skórkę z nóżek. Następnie wszystkie grzyby wrzucamy do miski z wodą (jeśli pozostały na nich zabrudzenia trudne do usunięcia, dodajemy soli, dzięki której lepiej będą one schodzić) i dokładnie opłukujemy z ziarenek piasku. Ponadto, jeśli wśród naszych grzybów są maślaki, należy obrać ich kapelusze ze skórki – warto to zrobić w rękawiczkach ochronnych, by potem łatwiej umyć ręce (zobacz również: Jak zrobić zupę grzybową?).
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami – przepis
Składniki:
- 600 g świeżych grzybów (borowików, prawdziwków, podgrzybków),
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- pół szklanki śmietanki 30 proc.,
- łyżka lubczyku,
- łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
- Oczyszczone grzyby kroimy na nieduże kawałki, a cebulę w kostkę.
- Na dnie garnka rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę, by się zeszkliła.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz grzyby i zalewamy bulionem.
- Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa i grzyby będą miękkie.
- Na koniec dolewamy śmietankę 30 proc. (łączymy najpierw w kubku śmietankę z 2 łyżkami zupy, by się nie zwarzyła), lubczyk, tymianek, sól i pieprz, mieszamy i gotujemy przez chwilę.
- Zupę grzybową podajemy gorącą.
Zupa grzybowa ze świeżych maślaków
Składniki:
- 600 g oczyszczonych maślaków,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 70 g kaszy jęczmiennej (nieugotowanej),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki klarowanego masła,
- 4 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżeczki lubczyku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jęczmienną gotujemy na półtwardo.
- Czosnek wyciskamy w wyciskarce, cebulę kroimy drobno, a maślaki na niewielkie kawałki.
- Na dnie garnka rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby przez kilka minut.
- Następnie powoli wlewamy bulion, dodajemy ugotowaną na półtwardo kaszę.
- Doprawiamy lubczykiem i majerankiem, gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Na koniec solimy i pieprzymy wedle uznania i dodajemy gęstą śmietanę (zaprawiwszy ją wcześniej z odrobiną gorącej zupy).
- Zupa grzybowa gotowa! Podajemy od razu po przygotowaniu.