Pak choi – co to jest?
Kapusta chińska pak choi znana jest także jako bok choy. Obecnie uprawiana jest w Azji, Europie i Ameryce Północnej, ale pochodzi z Chin. Nie ma kształtu zwartej kuli, przypomina trochę nader rozwiniętą cykorię, botwinę lub po prostu… kwiat. Kapusta chińska pak choi może być różnej wielkości – od około 20 do 60 cm. Jadalna jest w całości – zarówno jej zielone liście, jak i jaśniejsze, białe łodygi, są bardzo smaczne i można przyrządzać z nich sałatki i surówki, dusić i zapiekać.
Kapusta pak choi jest niskokaloryczna, a bogata przede wszystkim w witaminę C, kwas foliowy, potas i wapń. Jest źródłem błonnika, a więc sprawdzi się na diecie odchudzającej. Dostarcza także antyoksydantów, dzięki czemu ma właściwości przeciwnowotworowe. Jeśli więc masz ochotę na coś nowego i zdrowego, spróbuj warzywa, jakim jest kapusta pak choi. Przepisy są naprawdę proste i bardzo, bardzo smaczne!
Kapusta chińska pak choi – przepisy
Sałatka z pak choi i cieciorki
Składniki:
- 3 nieduże główki kapusty pak choi,
- 1 szklanka ciecierzycy z zalewy lub ugotowanej,
- 1 awokado,
- garść pomidorków koktajlowych,
- garść orzechów nerkowca,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- oliwa,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- sól i pieprz
- kilkanaście listków świeżej mięty
Przygotowanie:
- Kapustę pak choi umyj i osusz, potem poszatkuj, zblanszuj (zanurz ją na dwie minuty we wrzącej osolonej wodzie, a następnie przelej ją lodowatą wodą. Dla ułatwienia możesz użyć dużego durszlaka), odsącz dobrze i przełóż do sporej miski.
- Ciecierzycę skrop olejem i wymieszaj ze sproszkowaną papryką, solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni.
- Awokado wydrąż i pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki.
- Orzechy nerkowca pokrusz.
- W kubku połącz dwie łyżki oliwy, sok z limonki i sos sojowy.
- Wszystkie składniki wymieszaj w sporej misce i polej przygotowanym sosem.
- Na koniec udekoruj listkami świeżej mięty.
- Podawaj jako dodatek do obiadu lub jako kolacyjną sałatkę na ciepło.
Pieczona kapusta pak choi
Składniki:
- 5 kapust pak choi,
- 5 ząbków czosnku,
- garść sezamu lub pokruszonych orzechów nerkowca,
- 4 łyżki oliwy,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
- mały kawałek korzenia imbiru (1 cm)
Przygotowanie:
- Kapusty pak choi dokładnie umyj i osusz.
- Sezam lub orzechy podpraż na suchej patelni (uważaj, by nie przypalić!).
- Czosnek wyciśnij, a imbir zetrzyj na tarce.
- Dodaj oliwę, sos sojowy, płynny miód (lub syrop klonowy) i wymieszaj.
- Następnie tak przygotowaną marynatą posmaruj (możesz użyć do tego pędzelka kuchennego) każdą kapustę i ułóż w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym tłuszczem, przykryj pokrywką.
- Zapiekaj przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.