Puree z zielonego groszku to prawdziwy hit obiadowy. Do jego przygotowania należy użyć groszku świeżego lub mrożonego – puree z groszku konserwowego będzie smakować zdecydowanie gorzej. Jeśli koniecznie chcemy takiego groszku użyć, wzbogaćmy nim tradycyjne puree ziemniaczane!
Świeży zielony groszek to źródło wielu witamin – A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto dostarcza także potas, żelazo, wapń, cynk i magnez. Jest niskokaloryczny, zatem zaleca się go osobom na diecie odchudzającej, a także dostarcza dużo białko, przez co jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Ponadto przez obecność błonnika wspiera trawienie, obniża cholesterol i poziom trójglicerydów we krwi. Puree z groszku to doskonała okazja, by skorzystać z dobrodziejstw tego warzywa!
Składniki:
*Jeśli korzystasz z mrożonego groszku, przed przygotowaniem dania rozmroź go całkowicie.
Przygotowanie:
Jeśli nie masz pewności, czy puree z zielonego groszku ci posmakuje, możesz wypróbować puree ziemniaczane z jego dodatkiem. Przygotuj:
Przygotowanie:
Puree z groszku będzie doskonałym dodatkiem do różnych pieczonych mięs i ryb – sprawdzi się wszędzie tam, gdzie puree ziemniaczane. Ponadto możesz je wykorzystać także na inne sposoby – będzie doskonałą pastą do kanapek! Podawaj je ze świeżym pełnoziarnistym chlebem lub bagietką. Puree z zielonego grosznku może także stanowić farsz – na przykład do faszerowanych jajek (dodaj do niego rozgniecione ugotowane żółtka) lub cząstek świeżej papryki.