Pyszna zupa z dyni z imbirem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jeśli więc masz dynię i zastanawiasz się, do jakiego dania ją wykorzystać, odpowiedź brzmi: zupa z dyni! Imbir, mleczko kokosowe i kurkuma będą doskonałymi dodatkami, ale możesz ją również zrobić z innymi ulubionymi przyprawami (sprawdzi się na przykład trawa cytrynowa, która doda zupie świeżości).
Jeżeli przygotowujemy zupę z dyni, używając puree lub mrożonej dyni, spora część przygotowań już a nami. Jeśli jednak gotujemy zupę ze świeżej dyni, musimy ją odpowiednio przygotować. Należy ją przede wszystkim wydrążyć i obrać.
Aby wydrążyć dynię, musimy ustawić ją na płaskiej powierzchni (może być konieczne lekkie ścięcie spodu, by dynia stabilnie stała), odciąć jej czubek i wyciąć otwór, który pozwoli nam się dostać do nasion. Wszystkie nasiona wygarniamy dokładnie metalową łyżką (możemy je wysuszyć i zjeść). Następnie kroimy dynię na mniejsze kawałki… i tu pojawia się problem. Jak łatwo obrać dynię?
W Internecie można znaleźć wiele różnych sposobów, by nie sprawiało to zbyt dużych kłopotów. My polecamy upieczenie dyni w piekarniku. W tym celu układamy warzywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu skórka powinna łatwo odchodzić. Możemy także kupić dynię hokkaido – jest mniejsza, ale nie trzeba obierać jej ze skórki, wystarczy tylko ją wydrążyć.
Z dodatkiem dyni możesz również przygotować smakowite szybkie curry z dynią i kurczakiem z naszego przepisu wideo:
Składniki:
Rada: Zupę krem z dyni z imbirem podajemy z pokruszonym wędzonym twarogiem, uprażonymi pestkami dyni lub grzankami zrobionymi z podsmażonego bądź stostowanego chleba.