Zupa z dyni z imbirem - pyszne i aromatyczne danie nie tylko na jesień

Nie ma chyba bardziej aromatycznego dnia niż zupa z dyni z imbirem. To doskonała potrawa, dzięki której dobrze rozgrzejemy się od wewnątrz po długiej wędrówce, niespodziewanej ulewie czy podczas chłodnego wieczoru. Jak zrobić zupę z dyni i imbiru? Sprawdźcie przepis!

Pyszna zupa z dyni z imbirem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jeśli więc masz dynię i zastanawiasz się, do jakiego dania ją wykorzystać, odpowiedź brzmi: zupa z dyni! Imbir, mleczko kokosowe i kurkuma będą doskonałymi dodatkami, ale możesz ją również zrobić z innymi ulubionymi przyprawami (sprawdzi się na przykład trawa cytrynowa, która doda zupie świeżości).

Jak przygotować dynię do zupy?

Jeżeli przygotowujemy zupę z dyni, używając puree lub mrożonej dyni, spora część przygotowań już a nami. Jeśli jednak gotujemy zupę ze świeżej dyni, musimy ją odpowiednio przygotować. Należy ją przede wszystkim wydrążyć i obrać.

Aby wydrążyć dynię, musimy ustawić ją na płaskiej powierzchni (może być konieczne lekkie ścięcie spodu, by dynia stabilnie stała), odciąć jej czubek i wyciąć otwór, który pozwoli nam się dostać do nasion. Wszystkie nasiona wygarniamy dokładnie metalową łyżką (możemy je wysuszyć i zjeść). Następnie kroimy dynię na mniejsze kawałki… i tu pojawia się problem. Jak łatwo obrać dynię?

W Internecie można znaleźć wiele różnych sposobów, by nie sprawiało to zbyt dużych kłopotów. My polecamy upieczenie dyni w piekarniku. W tym celu układamy warzywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu skórka powinna łatwo odchodzić. Możemy także kupić dynię hokkaido – jest mniejsza, ale nie trzeba obierać jej ze skórki, wystarczy tylko ją wydrążyć.

Z dodatkiem dyni możesz również przygotować smakowite szybkie curry z dynią i kurczakiem z naszego przepisu wideo:

Zobacz wideo

Dynia – zupa z imbirem. Przepis

Składniki:

  • około 800 g upieczonej dyni (lub hokkaido, którą wystarczy ugotować),
  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa

Zupa krem z dyni z imbirem – przygotowanie

  1. Imbir ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, a czosnek wyciskamy w wyciskarce.
  2. Cebulę, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
  3. Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy starty imbir i rozdrobniony czosnek. Mieszamy i zalewamy dwiema łyżkami mleka kokosowego.
  4. Dodajemy cebulę i podlewamy kolejną porcją oliwy, podsmażamy.
  5. Następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i marchewkę i zalewamy bulionem. Dodajemy także pokrojoną w kostkę dynię.
  6. Zupę przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  7. Po tym czasie wlewamy pozostałą ilość mleka kokosowego, dodajemy kurkumę, cynamon, słodką paprykę i kmin rzymski, wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Przy pomocy blendera ręcznego blendujemy zupę na gładki krem.
  9. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Rada: Zupę krem z dyni z imbirem podajemy z pokruszonym wędzonym twarogiem, uprażonymi pestkami dyni lub grzankami zrobionymi z podsmażonego bądź stostowanego chleba.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.