Zupa rybna z głowy karpia to jedna z potraw dobrze znanych przez naszych rodziców i dziadków – tak bardzo nieprzychylnych marnowaniu składników, z których może powstać coś pysznego do jedzenia. Kiedy z mięsa powstawało osobne danie, szkoda było wyrzucić głowy i ogony – wciąż pełne smaku i aromatu. Zupa rybna z głowy karpia to doskonały pomysł na danie, w którym można wykorzystać te atuty.
Jeśli chcesz, na bazie zupy rybnej z karpia możesz również przyrządzić pyszną zupę cebulową z naszego przepisu wideo:
Przepis – zupa rybna z karpia
Składniki:
- 3 głowy i 3 ogony karpi,
- 2 marchewki,
- 1/2 selera,
- 2 pietruszki,
- 1/2 pora (tylko biała część),
- 1 spora cebula,
- 2 l wody,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki lubczyku,
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Jak zrobić zupę rybną z karpia?
- Warzywa na bulion obierz i umyj. Włóż do sporego garnka, dodaj ziele angielskie, lubczyk, liście laurowe i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
- Dokładnie oczyść głowy i ogony karpia – pamiętaj o usunięciu skrzeli i oczu. Następnie dodaj je do warzywnego wywaru i gotuj przez kolejne 20 minut.
- Po tym czasie weź gęste sitko i przelej zupę.
- Głowy i ogony wyrzuć, marchewkę pokrój w plasterki i dodaj do zupy, a pozostałe warzywa odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania pasztetu warzywnego lub mięsnego).
- Dopraw sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Jak podawać zupę rybną z karpia?
Zupa rybna z głów karpia może być podawana solo – w niektórych domach serwuje się ją podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Jeśli chcesz, by zupa ta stała się bardziej pożywnym daniem, możesz wzbogacić ją na kilka różnych sposobów:
- Zagęść ją kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym. Możesz dodać 3-4 łyżki do zupy jeszcze w garnku albo do każdej porcji wedle upodobań spożywającego.
- Przygotuj grzanki z chleba. Możesz podsmażyć pokrojony w kostkę chleb na patelni – z niedużą ilością oleju lub oliwy – albo upiec kromki w tosterze i dopiero później pokroić. To doskonały sposób, by wykorzystać czerstwy chleb, którego raczej nie wykorzystasz już do kanapek.
- Jeśli do dania z karpia nie udało się wykorzystać całego mięsa, możesz podawać zupę z głów z dodatkiem filecików. Wykrój je z płatów mięsa, pokrój na mniejsze części lub w kostkę, oprósz solą i pieprzem cytrynowym i podsmaż na oleju. Dodaj je dopiero do każdej porcji zupy.
- Zupa rybna z karpia będzie też dobrze smakować z drobnymi lanymi kluseczkami. Przygotuj je według tradycyjnego przepisu. Nie wrzucaj ich do zupy, aby się nie rozgotowały, serwuj je dopiero do konkretnych porcji.
- Niezależnie od tego, jakie dodatki do zupy wybierzesz, możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. To zawsze doskonała kompozycja smakowa!