Delikatna i aromatyczna zupa rybna z karpia - pyszne zero waste
Link został skopiowany
Delikatna i aromatyczna zupa rybna z karpia - pyszne zero waste
REKLAMA
aleko
Zupa rybna z głów karpia jest doskonałym sposobem, aby wykorzystać tę rybę w całości. Jeśli przygotowujesz danie z jego filetów lub pieczesz go, pod żadnym pozorem nie wyrzucaj głów! Na bazie bulionu z nich przyrządzisz pyszną i aromatyczną zupę! Jak zrobić zupę rybną z głów karpia? Nie ma nic prostszego!
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa rybna z głowy karpia to jedna z potraw dobrze znanych przez naszych rodziców i dziadków – tak bardzo nieprzychylnych marnowaniu składników, z których może powstać coś pysznego do jedzenia. Kiedy z mięsa powstawało osobne danie, szkoda było wyrzucić głowy i ogony – wciąż pełne smaku i aromatu. Zupa rybna z głowy karpia to doskonały pomysł na danie, w którym można wykorzystać te atuty.
REKLAMA
Jeśli chcesz, na bazie zupy rybnej z karpia możesz również przyrządzić pyszną zupę cebulową z naszego przepisu wideo:
Zobacz wideo
Przepis – zupa rybna z karpia
Składniki:
3 głowy i 3 ogony karpi,
2 marchewki,
1/2 selera,
2 pietruszki,
1/2 pora (tylko biała część),
1 spora cebula,
2 l wody,
4 ziarnka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki lubczyku,
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Jak zrobić zupę rybną z karpia?
Warzywa na bulion obierz i umyj. Włóż do sporego garnka, dodaj ziele angielskie, lubczyk, liście laurowe i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
Dokładnie oczyść głowy i ogony karpia – pamiętaj o usunięciu skrzeli i oczu. Następnie dodaj je do warzywnego wywaru i gotuj przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie weź gęste sitko i przelej zupę.
Głowy i ogony wyrzuć, marchewkę pokrój w plasterki i dodaj do zupy, a pozostałe warzywa odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania pasztetu warzywnego lub mięsnego).
Dopraw sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Jak podawać zupę rybną z karpia?
Zupa rybna z głów karpia może być podawana solo – w niektórych domach serwuje się ją podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Jeśli chcesz, by zupa ta stała się bardziej pożywnym daniem, możesz wzbogacić ją na kilka różnych sposobów:
Zagęść ją kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym. Możesz dodać 3-4 łyżki do zupy jeszcze w garnku albo do każdej porcji wedle upodobań spożywającego.
Przygotuj grzanki z chleba. Możesz podsmażyć pokrojony w kostkę chleb na patelni – z niedużą ilością oleju lub oliwy – albo upiec kromki w tosterze i dopiero później pokroić. To doskonały sposób, by wykorzystać czerstwy chleb, którego raczej nie wykorzystasz już do kanapek.
Jeśli do dania z karpia nie udało się wykorzystać całego mięsa, możesz podawać zupę z głów z dodatkiem filecików. Wykrój je z płatów mięsa, pokrój na mniejsze części lub w kostkę, oprósz solą i pieprzem cytrynowym i podsmaż na oleju. Dodaj je dopiero do każdej porcji zupy.
Zupa rybna z karpia będzie też dobrze smakować z drobnymi lanymi kluseczkami. Przygotuj je według tradycyjnego przepisu. Nie wrzucaj ich do zupy, aby się nie rozgotowały, serwuj je dopiero do konkretnych porcji.
Niezależnie od tego, jakie dodatki do zupy wybierzesz, możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. To zawsze doskonała kompozycja smakowa!