Delikatna i aromatyczna zupa rybna z karpia - pyszne zero waste

Zupa rybna z głów karpia jest doskonałym sposobem, aby wykorzystać tę rybę w całości. Jeśli przygotowujesz danie z jego filetów lub pieczesz go, pod żadnym pozorem nie wyrzucaj głów! Na bazie bulionu z nich przyrządzisz pyszną i aromatyczną zupę! Jak zrobić zupę rybną z głów karpia? Nie ma nic prostszego!

Zupa rybna z głowy karpia to jedna z potraw dobrze znanych przez naszych rodziców i dziadków – tak bardzo nieprzychylnych marnowaniu składników, z których może powstać coś pysznego do jedzenia. Kiedy z mięsa powstawało osobne danie, szkoda było wyrzucić głowy i ogony – wciąż pełne smaku i aromatu. Zupa rybna z głowy karpia to doskonały pomysł na danie, w którym można wykorzystać te atuty.

Jeśli chcesz, na bazie zupy rybnej z karpia możesz również przyrządzić pyszną zupę cebulową  z naszego przepisu wideo:

Zobacz wideo

Przepis – zupa rybna z karpia

Składniki:

  • 3 głowy i 3 ogony karpi,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 pora (tylko biała część),
  • 1 spora cebula,
  • 2 l wody,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki lubczyku,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Jak zrobić zupę rybną z karpia?

  1. Warzywa na bulion obierz i umyj. Włóż do sporego garnka, dodaj ziele angielskie, lubczyk, liście laurowe i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  2. Dokładnie oczyść głowy i ogony karpia – pamiętaj o usunięciu skrzeli i oczu. Następnie dodaj je do warzywnego wywaru i gotuj przez kolejne 20 minut.
  3. Po tym czasie weź gęste sitko i przelej zupę.
  4. Głowy i ogony wyrzuć, marchewkę pokrój w plasterki i dodaj do zupy, a pozostałe warzywa odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania pasztetu warzywnego lub mięsnego).
  5. Dopraw sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Jak podawać zupę rybną z karpia?

Zupa rybna z głów karpia może być podawana solo – w niektórych domach serwuje się ją podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Jeśli chcesz, by zupa ta stała się bardziej pożywnym daniem, możesz wzbogacić ją na kilka różnych sposobów:

  • Zagęść ją kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym. Możesz dodać 3-4 łyżki do zupy jeszcze w garnku albo do każdej porcji wedle upodobań spożywającego.
  • Przygotuj grzanki z chleba. Możesz podsmażyć pokrojony w kostkę chleb na patelni – z niedużą ilością oleju lub oliwy – albo upiec kromki w tosterze i dopiero później pokroić. To doskonały sposób, by wykorzystać czerstwy chleb, którego raczej nie wykorzystasz już do kanapek.
  • Jeśli do dania z karpia nie udało się wykorzystać całego mięsa, możesz podawać zupę z głów z dodatkiem filecików. Wykrój je z płatów mięsa, pokrój na mniejsze części lub w kostkę, oprósz solą i pieprzem cytrynowym i podsmaż na oleju. Dodaj je dopiero do każdej porcji zupy.
  • Zupa rybna z karpia będzie też dobrze smakować z drobnymi lanymi kluseczkami. Przygotuj je według tradycyjnego przepisu. Nie wrzucaj ich do zupy, aby się nie rozgotowały, serwuj je dopiero do konkretnych porcji.
  • Niezależnie od tego, jakie dodatki do zupy wybierzesz, możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. To zawsze doskonała kompozycja smakowa!
Więcej o: