Barszcz ukraiński czerwony to bogactwo smaków i aromatów, a także witamin. Można go przygotowywać z mięsem lub po jarsku – wielość warzyw sprawia, że nawet w wersji bezmięsnej jest bardzo sycącą potrawą. Jak ugotować barszcz ukraiński? Chociaż jest to dosyć pracochłonne, nie powinno przysporzyć wam zbyt wielu trudności!
Z burakami możecie przygotować nie tylko barszcz ukraiński, ale też pyszną tartę podwójnie buraczaną z serem feta z naszego przepisu:
Składniki:
Tradycyjny barszcz ukraiński jest zaprawiany dużą ilością tłuszczu – obok masła lub margaryny pojawia się niekiedy także smalec, a mięso, na którym gotujemy wywar powinno być odpowiednio tłuste. W polskiej wersji tego dania dodaje się zwykle nieco mniej tłuszczu.
Nasi rodzimi kucharze często przygotowują także barszcz ukraiński z fasolą. Najlepiej nadaje się do tego fasola czerwona lub piękny jaś. Jeżeli korzystamy z suchej fasoli, należy ją namoczyć przez co najmniej 12 godzin przed gotowaniem zupy i gotujemy osobno. Dodajemy ją razem z pokrojonymi w kostkę warzywami. Taka wersja barszczu ukraińskiego znana jest jako barszcz czernihowski.
Chociaż barszcz ukraiński powinien być sam w sobie sycącą potrawą, warto dodać do niego inne składniki, dzięki którym spokojnie będzie można się nimi najeść. Na Ukrainie podawany jest zwykle z pampuszkami, czyli drożdżowymi bułeczkami pieczonymi z czosnkiem lub polanymi po upieczeniu sosem czosnkowym (przygotowanym z ząbków czosnku, oleju lub oliwy i ziół). Możemy ułatwić sobie zadanie, podając barszcz z bagietką natartą czosnkiem lub posmarowaną masłem czosnkowym lub po prostu z chlebem. Zupę można posypać także posiekaną natką pietruszki.