• Link został skopiowany

Barszcz ukraiński - przepis na przysmak zza wschodniej granicy

Barszcz ukraiński przywędrował do nas oczywiście zza wschodniej granicy. Ten barszcz, który obecnie gotują nasi rodacy, różni się od potrawy przyrządzanej przez wieki (i obecnie) na terenach dzisiejszej Ukrainy. Jak na tradycyjne danie przystało, przepisy z wielu regionów różnią się w szczegółach, jednak podstawowe składniki - buraki, ziemniaki i kapusta - muszą pojawić się zawsze! Jak zrobić barszcz ukraiński? Zapraszamy po instrukcję!
Barszcz ukraiński czerwony można przygotowywać z mięsem lub po jarsku - wielość warzyw sprawia, że nawet w wersji bezmięsnej jest bardzo sycącą potrawą
Fot. Shutterstock

Barszcz ukraiński czerwony to bogactwo smaków i aromatów, a także witamin. Można go przygotowywać z mięsem lub po jarsku – wielość warzyw sprawia, że nawet w wersji bezmięsnej jest bardzo sycącą potrawą. Jak ugotować barszcz ukraiński? Chociaż jest to dosyć pracochłonne, nie powinno przysporzyć wam zbyt wielu trudności!

Z burakami możecie przygotować nie tylko barszcz ukraiński, ale też pyszną tartę podwójnie buraczaną z serem feta z naszego przepisu:

Zobacz wideo

Barszcz po ukraińsku – przepis

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego (np. żeberek),
  • 250 g buraków,
  • 250 g ziemniaków,
  • ćwiartka białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka octu,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • łyżka cukru,
  • sól i pieprz,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1,5 litra wody

Jak ugotować barszcz ukraiński? Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do osolonej wody wrzuć mięso wieprzowe. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  2. Po pół godzinie dodaj obrane buraki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę (w całości). Wrzuć także poszatkowaną kapustę.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z zupy.
  4. Ugotowane buraki pokrój w słupki, a ziemniaki i marchewkę w kostkę, a następnie wrzuć z powrotem do garnka.
  5. Cebulę posiekaj drobno, czosnek wyciśnij w wyciskarce i przesmaż na maśle, po czym również dodaj do zupy.
  6. Wlej przecier pomidorowy i ocet, dodaj mięso obrane z żeberek.
  7. Łyżkę mąki połącz z odrobiną chłodnej wody i łyżką zupy, zapraw ją, a później wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut pod przykryciem.
  8. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, w razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę octu.

Barszcz ukraiński czy polska interpretacja?

Tradycyjny barszcz ukraiński jest zaprawiany dużą ilością tłuszczu – obok masła lub margaryny pojawia się niekiedy także smalec, a mięso, na którym gotujemy wywar powinno być odpowiednio tłuste. W polskiej wersji tego dania dodaje się zwykle nieco mniej tłuszczu.

Nasi rodzimi kucharze często przygotowują także barszcz ukraiński z fasolą. Najlepiej nadaje się do tego fasola czerwona lub piękny jaś. Jeżeli korzystamy z suchej fasoli, należy ją namoczyć przez co najmniej 12 godzin przed gotowaniem zupy i gotujemy osobno. Dodajemy ją razem z pokrojonymi w kostkę warzywami. Taka wersja barszczu ukraińskiego znana jest jako barszcz czernihowski.

Jak podawać barszcz ukraiński?

Chociaż barszcz ukraiński powinien być sam w sobie sycącą potrawą, warto dodać do niego inne składniki, dzięki którym spokojnie będzie można się nimi najeść. Na Ukrainie podawany jest zwykle z pampuszkami, czyli drożdżowymi bułeczkami pieczonymi z czosnkiem lub polanymi po upieczeniu sosem czosnkowym (przygotowanym z ząbków czosnku, oleju lub oliwy i ziół). Możemy ułatwić sobie zadanie, podając barszcz z bagietką natartą czosnkiem lub posmarowaną masłem czosnkowym lub po prostu z chlebem. Zupę można posypać także posiekaną natką pietruszki.

Więcej o: