Barszcz ukraiński - przepis na przysmak zza wschodniej granicy
Barszcz ukraiński czerwony to bogactwo smaków i aromatów, a także witamin. Można go przygotowywać z mięsem lub po jarsku – wielość warzyw sprawia, że nawet w wersji bezmięsnej jest bardzo sycącą potrawą. Jak ugotować barszcz ukraiński? Chociaż jest to dosyć pracochłonne, nie powinno przysporzyć wam zbyt wielu trudności!
Z burakami możecie przygotować nie tylko barszcz ukraiński, ale też pyszną tartę podwójnie buraczaną z serem feta z naszego przepisu:
Barszcz po ukraińsku – przepis
Składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego (np. żeberek),
- 250 g buraków,
- 250 g ziemniaków,
- ćwiartka białej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
- łyżka octu,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- łyżka cukru,
- sól i pieprz,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 1,5 litra wody
Jak ugotować barszcz ukraiński? Przygotowanie krok po kroku:
- Do osolonej wody wrzuć mięso wieprzowe. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
- Po pół godzinie dodaj obrane buraki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę (w całości). Wrzuć także poszatkowaną kapustę.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z zupy.
- Ugotowane buraki pokrój w słupki, a ziemniaki i marchewkę w kostkę, a następnie wrzuć z powrotem do garnka.
- Cebulę posiekaj drobno, czosnek wyciśnij w wyciskarce i przesmaż na maśle, po czym również dodaj do zupy.
- Wlej przecier pomidorowy i ocet, dodaj mięso obrane z żeberek.
- Łyżkę mąki połącz z odrobiną chłodnej wody i łyżką zupy, zapraw ją, a później wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut pod przykryciem.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, w razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę octu.
Barszcz ukraiński czy polska interpretacja?
Tradycyjny barszcz ukraiński jest zaprawiany dużą ilością tłuszczu – obok masła lub margaryny pojawia się niekiedy także smalec, a mięso, na którym gotujemy wywar powinno być odpowiednio tłuste. W polskiej wersji tego dania dodaje się zwykle nieco mniej tłuszczu.
Nasi rodzimi kucharze często przygotowują także barszcz ukraiński z fasolą. Najlepiej nadaje się do tego fasola czerwona lub piękny jaś. Jeżeli korzystamy z suchej fasoli, należy ją namoczyć przez co najmniej 12 godzin przed gotowaniem zupy i gotujemy osobno. Dodajemy ją razem z pokrojonymi w kostkę warzywami. Taka wersja barszczu ukraińskiego znana jest jako barszcz czernihowski.
Jak podawać barszcz ukraiński?
Chociaż barszcz ukraiński powinien być sam w sobie sycącą potrawą, warto dodać do niego inne składniki, dzięki którym spokojnie będzie można się nimi najeść. Na Ukrainie podawany jest zwykle z pampuszkami, czyli drożdżowymi bułeczkami pieczonymi z czosnkiem lub polanymi po upieczeniu sosem czosnkowym (przygotowanym z ząbków czosnku, oleju lub oliwy i ziół). Możemy ułatwić sobie zadanie, podając barszcz z bagietką natartą czosnkiem lub posmarowaną masłem czosnkowym lub po prostu z chlebem. Zupę można posypać także posiekaną natką pietruszki.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica