Syrop sosnowy - właściwości zdrowotne i przepis

Syrop sosnowy to jedno z naturalnych lekarstw, które często znajdują się w naszych domowych apteczkach. Choć łatwo można go dostać w sklepie, część osób nie rezygnuje z własnoręcznego przygotowania tego specyfiku. Syrop sosnowy - na jaki kaszel i jakie dolegliwości pomoże? Jak zrobić syrop sosnowy samodzielnie?

Syrop sosnowy - działanie

Syrop sosnowy przygotowywany jest z młodych pączków i pędów sosny. Główną właściwością tego syropu jest duża ilość witaminy C, poza nią zawiera on także sole mineralne, flawonoidy, gorycze i olejki eteryczne. Jakie jest ich działanie? Przede wszystkim witamina C wzmacnia odporność – warto zażywać syrop w sezonie grypowym lub jeśli mamy tendencję do łapania przeziębień. Flawonoidy działają przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie, zatem warto go pić przy zapaleniu pęcherza. Gorycze natomiast mają właściwości uspokajające i mogą wzmagać apetyt, zatem warto podawać ten syrop osobom z zaburzeniami łaknienia oraz podczas rekonwalescencji. Olejki eteryczne działają za to antyseptycznie, rozgrzewająco oraz wykrztuśnie.

Syrop sosnowy na kaszel sprawdzi się idealnie, zwłaszcza przy kaszlu suchym, chrypce i ogólnych infekcjach górnych dróg oddechowych. Profilaktycznie można pić syrop sosnowy codziennie (zalecana dawka to 1 łyżeczka np. do herbaty), natomiast podczas choroby dawkę tę zwiększa się do 2-3 łyżeczek u dzieci i 4 u dorosłych. Uwaga! Na syrop sosnowy powinni uważać astmatycy, nie wolno go także stosować podczas krztuśca. Trzeba również pamiętać, że syrop sosnowy może wspomagać leczenie lub wzmacniać organizm – należy jednak pamiętać, że nie zastąpi właściwego leczenia ani konsultacji lekarskiej.

Zobacz również nasz przepis na cukierki na przeziębienie domowej roboty:

Zobacz wideo

Jak zrobić syrop sosnowy?

Najlepszy syrop sosnowy powstanie z młodych pączków i pędów zbieranych na początku maja. Do przygotowania tego syropu potrzebujemy wyłącznie męskich kwiatostanów – mają one jajowaty kształt, są duże i zabarwione pyłkiem na żółto. Zbieramy je razem z pędami. Łatwo je odróżnić od kwiatostanów żeńskich (kulistych, w kolorze zielono-czerwonym), z których powstają później szyszki. Należy pamiętać, że pędy i pączki zbieramy z dala od ruchliwych ulic, by wraz z syropem nie dostarczyć organizmowi szkodliwych substancji. Zbieramy wyłącznie pędy boczne i staramy się nie pozbawić drzew wszystkich pędów, by nie uniemożliwić mu rośnięcia.

Syrop sosnowy – przepis

Składniki:

  • pędy i pączki sosnowe (ok. 1 słoika),
  • cukier lub miód,
  • woda

Syrop z pędów sosy - przygotowanie krok po kroku:

  1. Młode pędy i pączki sosny kroimy na kawałki około 1-2 cm i płuczemy.
  2. Możemy porozgniatać je tłuczkiem – prędzej puszczą sok.
  3. W słoiku układamy warstwę sosny, następnie sypiemy cukier (około 3 łyżeczek) lub kładziemy warstwę miodu, podlewamy odrobiną wody i ponownie układamy pączki i pędy.
  4. Powtarzamy, aż cały słoik będzie zapełniony składnikami.
  5. Na 7 dni stawiamy słoik w nasłonecznionym miejscu – na przykład na balkonie lub parapecie od południowej strony.
  6. Po tym czasie przelewamy go przez cedzak.
  7. Gotowy syrop sosnowy przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, by nie pozbawić go leczniczych właściwości.
Więcej o: