Syrop sosnowy przygotowywany jest z młodych pączków i pędów sosny. Główną właściwością tego syropu jest duża ilość witaminy C, poza nią zawiera on także sole mineralne, flawonoidy, gorycze i olejki eteryczne. Jakie jest ich działanie? Przede wszystkim witamina C wzmacnia odporność – warto zażywać syrop w sezonie grypowym lub jeśli mamy tendencję do łapania przeziębień. Flawonoidy działają przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie, zatem warto go pić przy zapaleniu pęcherza. Gorycze natomiast mają właściwości uspokajające i mogą wzmagać apetyt, zatem warto podawać ten syrop osobom z zaburzeniami łaknienia oraz podczas rekonwalescencji. Olejki eteryczne działają za to antyseptycznie, rozgrzewająco oraz wykrztuśnie.
Syrop sosnowy na kaszel sprawdzi się idealnie, zwłaszcza przy kaszlu suchym, chrypce i ogólnych infekcjach górnych dróg oddechowych. Profilaktycznie można pić syrop sosnowy codziennie (zalecana dawka to 1 łyżeczka np. do herbaty), natomiast podczas choroby dawkę tę zwiększa się do 2-3 łyżeczek u dzieci i 4 u dorosłych. Uwaga! Na syrop sosnowy powinni uważać astmatycy, nie wolno go także stosować podczas krztuśca. Trzeba również pamiętać, że syrop sosnowy może wspomagać leczenie lub wzmacniać organizm – należy jednak pamiętać, że nie zastąpi właściwego leczenia ani konsultacji lekarskiej.
Zobacz również nasz przepis na cukierki na przeziębienie domowej roboty:
Najlepszy syrop sosnowy powstanie z młodych pączków i pędów zbieranych na początku maja. Do przygotowania tego syropu potrzebujemy wyłącznie męskich kwiatostanów – mają one jajowaty kształt, są duże i zabarwione pyłkiem na żółto. Zbieramy je razem z pędami. Łatwo je odróżnić od kwiatostanów żeńskich (kulistych, w kolorze zielono-czerwonym), z których powstają później szyszki. Należy pamiętać, że pędy i pączki zbieramy z dala od ruchliwych ulic, by wraz z syropem nie dostarczyć organizmowi szkodliwych substancji. Zbieramy wyłącznie pędy boczne i staramy się nie pozbawić drzew wszystkich pędów, by nie uniemożliwić mu rośnięcia.
Składniki: