Karkówka duszona - przepisy i pomysły | Jak ugotować? Haps.pl
Karkówka duszona - przepisy i pomysły
REKLAMA
aleko
Karkówka duszona w sosie własnym lub z dodatkiem pysznych warzyw to doskonały pomysł na danie obiadowe, które bez wątpienia zasmakuje każdemu wielbicielowi apetycznych, soczystych mięs. Choć przygotowanie karkówki zajmuje trochę czasu, nie jest to trudne zadanie - bez problemu poradzą z nim sobie zarówno początkujący, jak i bardziej zaawansowani kucharze. Duszona karkówka - jak ją przyrządzić?
Fot. PosiNote/ Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Karkówka duszona w całości czy w plastrach? Ze względu na to, że karkówkę dusimy przeważnie na patelni lub garnku, robimy sos i dodajemy inne składniki, lepiej przygotowywać ją w plastrach albo w kawałkach. Całą karkówkę lepiej zostawić do pieczenia.
REKLAMA
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
Składniki:
500 g karkówki wieprzowej,
3 cebule,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki mąki,
3 szklanki wody,
2 łyżeczki majeranku,
3 listki laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
olej rzepakowy do smażenia,
sól i pieprz
Karkówka duszona z cebulą w sosie własnym – jak zrobić?
Karkówkę pokrój w plastry o szerokości około 1,5 cm i rozbij je tłuczkiem do mięsa. Oprósz je solą i pieprzem po obu stronach.
Cebulę pokrój w piórka, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż plastry mięsa po obu stronach, by się lekko zrumieniły.
Następnie wrzuć cebulę i rozdrobniony czosnek, zeszklij razem z mięsem.
Potem ostrożnie wlej na patelnię wodę, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, wsyp majeranek i przykryj pokrywką.
Duś na małym ogniu przez około 40 minut, aż karkówka będzie miękka.
Wtedy wsyp do kubka mąkę, dodaj odrobinę wody i dwie łyżki sosu z patelni, a następnie dobrze rozmieszaj i połącz z całością sosu.
Karkówkę pokrój w około 2-centymetrowe kawałki. Obsyp ją słodką papryką, solą i pieprzem i wstaw na około pół godziny w chłodne miejsce, by się zamarynowała.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidora obierz ze skórki – polej go wrzątkiem i ściągnij skórę, a następnie również pokrój. Marchewkę obierz ze skórki i kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Czosnek wyciśnij w wyciskarce.
Na patelni rozgrzej olej i połóż mięso – obsmaż je z obu stron na rumiano.
Następnie dodaj cebulę i czosnek, zeszklij. Potem wrzuć pozostałe warzywa, dobrze wymieszaj, dopraw kminkiem i majerankiem i przykryj pokrywką. Duś przez około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
W trakcie duszenia podlewaj odrobiną wody. Na koniec dodaj mąkę zaprawioną wcześniej w chłodnej wodzie rozmieszanej z odrobiną sosu i połącz z całym daniem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Karkówka duszona – jak podawać?
Duszona karkówka, zarówno w sosie własnym, jak i z warzywami będzie doskonałym dodatkiem do ziemniaków lub kasz. Możesz podać do niej także zasmażane buraczki albo kiszone bądź małosolne ogórki. Duszoną karkówkę można też zjeść ze świeżym chlebem.