Kurczak gong bao - syczuański przysmak

Kurczak gong bao (inaczej kurczak kung pao) to tradycyjna potrawa wywodząca się z cesarskiego dworu w Chinach. Bez wątpienia zasmakuje wielbicielom tamtejszej kuchni, a także osobom, które lubią nieco ostrzejsze potrawy. Jak zrobić kurczaka gong bao? Podajemy przepis!

Kurczak gong bao – co to jest?

Kurczak gong bao (inaczej kurczak kung pao) to potrawa pochodząca z chińskiej prowincji Syczuan. Mówi się, że autorem pomysłu na nią był gubernator owej prowincji, Ding Baozhen, żyjący w XIX wieku. Prawdopodobnie zainspirował się lokalną potrawą, ale doprawił ją na sposób znany raczej na północy kraju – na ostro. Nazwa dania wywodzi się od tytułu honorowego, który nosił XIX-wieczny gubernator.

Zobaczcie również przepis na inne pyszne danie - kurczaka generała Tso:

Zobacz wideo

Kurczak gong bao – z czego zrobić?

Podstawowymi składnikami tego dania jest oczywiście mięso z kurczaka, ostra papryka i orzeszki arachidowe. Bardzo aromatycznym dodatkiem do potrawy jest gęsty sos na bazie sosu sojowego, zagęszczony mąką kukurydzianą. Po niektóre składniki do kurczaka gong bao należy wybrać się na dział kuchni świata w supermarkecie lub zamówić je w sklepie internetowym. Sprawdźcie, jak przygotować obiad rodem z syczuańskiego dworu!

Kurczak gong bao – przepis

Składniki:

(mięso i dodatki)

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek (ok. 3 cm) korzenia imbiru,
  • 3 cebulki dymki (całe),
  • 3 papryczki chilli,
  • 1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego,
  • 2 łyżki oleju ryżowego,
  • sól

(marynata do mięsa)

  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

(sos)

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 3 łyżeczki octu winnego,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka wody

Kurczak gong bao – jak zrobić? Przygotowanie krok po kroku

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, a następnie kroimy w około 2-3-centymetrowe kawałki.
  2. W kubku lub w misce mieszamy ze sobą składniki marynaty: sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier i mąkę kukurydzianą, a następnie zalewamy nią mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  3. Paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę chilli w kawałki (usuwamy też nasiona), siekamy również dymkę oraz jej szczypior.
  4. Orzeszki ziemne kruszymy i prażymy na suchej patelni. Czosnek wyciskamy w wyciskarce, a imbir ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
  5. Wszystkie składniki sosu – sos sojowy, cukier, ocet, mąkę, olej i wodę dokładnie mieszamy w kubku.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy czosnek, imbir i cebulę, a chwilę później zamarynowanego kurczaka oraz paprykę i papryczkę. Całość smażymy przez kilka minut, aż mięso będzie dobrze ścięte, a papryki lekko zmiękną. Można przez kilka minut dusić danie pod przykrywką.
  7. Następnie wsypujemy posiekane orzechy i wlewamy sos. Całą potrawę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą. Na koniec posypujemy szczypiorem z dymki.

Kurczak gong bao – jak podawać?

Najlepszym dodatkiem do każdej potrawy rodem z Chin będzie ugotowany na sypko ryż. Danie będzie bardzo smaczne także z makaronem sojowym. Jako dodatek można podać świeżą surówkę z kapusty lub coleslaw.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.